Actievoerders proberen repatriëringscentrum Steenokkerzeel binnen te dringen: “Normaal proberen ze uit te breken”

© BELGA

In het Vlaams-Brabantse Steenokkerzeel probeerden dinsdagochtend tientallen actievoerders het lokale repatriëringscentrum binnen te dringen. Uiteindelijk werden circa 80 personen opgepakt. Ook een cameraploeg van de Franstalige openbare omroep RTBF werd even gearresteerd maar die mensen werden al opnieuw vrijgelaten, meldt de burgemeester van Steenokkerzeel, Kurt Ryon (Klaver-N-VA).

rrln

Verschillende tientallen actievoerders hielden sinds ongeveer 10.00 uur een protestactie aan het gesloten centrum, waar binnenkort vijf aparte woonunits voor gezinnen geopend worden. Vrijdag staat een parlementair bezoek aan het nieuwe gesloten centrum voor gezinnen gepland en met hun actie wilden de betogers protesteren tegen de bouw van die nieuwe units.

“Gedetineerden getuigen voortdurend over de slechte omstandigheden in de centra, maar het fundamentele probleem blijft de opsluiting zelf”, klinkt het in een persbericht. “De bouw van dit nieuwe gesloten centrum voor gezinnen is ronduit schandalig. Dit project is ook in strijd met het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft al herhaaldelijk aangegeven dat het opsluiten van kinderen een onmenselijke en vernederende behandeling is.”

Een deel van de actievoerders had zich vastgeketend aan betonblokken en aan de omheining terwijl een ander deel over de omheining was geklommen en op het dak van het gesloten centrum was gekropen. Met behulp van een brandweerkraan werden de actievoerders op het dak één voor één ingerekend en naar beneden gehaald, terwijl ook de andere betogers gearresteerd werden. Volgens burgemeester Ryon gaat het in totaal om zo’n 80 personen.

Ook een cameraploeg van de Franstalige openbare omroep RTBF werd even gearresteerd. “De politie had de journalisten herhaaldelijk gevraagd het domein van het gesloten centrum te verlaten en van buiten de omheining te filmen maar zij zijn niet op de vragen ingegaan”, aldus de burgemeester. De ploeg werd later vrijgelaten.

Uitbreken

Een dergelijke situatie is nog niet eerder voorgekomen bij het centrum in Steenokkerzeel, zegt Ryon tegen onze redactie. “Het is de eerste keer dat we te maken hebben met indringers. Normaal proberen ze hier uit te breken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen