Michel: ‘Het dodelijke businessmodel van mensensmokkelaars moeten we vernietigen’

© Photo News

Premier Charles Michel (MR) zet in aanloop naar de EU-migratietop in op drie speerpunten: een strengere controle aan de buitengrenzen, een herziening van de Dublinverordening en overeenkomsten sluiten met derde landen.

wvs, evg

Met de migratietop in het vooruitzicht volgende week, stelt Donald Tusk, de Europees president, voor om vluchtelingen te scheiden van economische migranten in opvangcentra in Noord-Afrika. Een piste om een uitweg te bieden aan de migratiecrisis die ontstond na het incident met de Aquarius, en de Duitse asielperikelen.

Binnen de federale regering lopen de meningen uiteen over welke weg Europa moet uitgaan. N-VA en CD&V zitten niet op dezelfde lijn. In een persbericht maakt premier Charles Michel (MR) duidelijk wat nu het Belgische standpunt is. 'België pleit openlijk voor een Europese aanpak die het migratiebeleid van de lidstaten van de Europese Unie harmoniseert’, zegt de premier. 'Het is essentieel om het dodelijke businessmodel van mensensmokkelaars en mensen die misbruik maken van de ellende van anderen te vernietigen.'

Concreet bepleit Michel drie veranderingen:

  • Om een sterkere controle te hebben aan de buitengrenzen steunt de federale regering de voorstellen van de Europese Commissie, om het budget te verhogen van 12 miljard naar 30 miljard euro, en de capaciteit van de fontex-agenten te verhogen tot 10 000.
  • ‘Er moet een herziening van de Dublinverordening komen als we een draagvlak willen creëren voor meer solidariteit onder de Europese lidstaten’, zegt Michel nog.
  • Daarnaast pleit de premier voor nieuwe vluchtelingendeals met andere landen naar het voorbeeld van het akkoord tussen de EU en Turkije. ‘Hoewel deze overeenkomsten niet perfect zijn, hebben ze ertoe geleid dat het aantal sterfgevallen in de Egeïsche Zee door sterk verminderd zijn.’

Europese top

De premier zal deze voorstellen verdedigen op de Europese top over migratie, die volgende week donderdag en vrijdag zal plaatsvinden. Tusk zal daar zijn plan voorstellen om vluchtelingen van economische migranten te scheiden voor ze de EU binnenkomen, bijvoorbeeld in centra in Noord-Afrika. Daarover zegt Michel dat het voorstel nog 'geanalyseerd moeten worden'.

Bart De Wever (N-VA) reageerde positief op het voorstel van Tusk. ‘Ik ben blij dat de geesten gerijpt zijn’, zei De Wever woensdag in De ochtend op Radio 1. Niet veel later kwam de reactie van CD&V. De Vlaamse christendemocraten zijn gewonnen voor het idee van hotspots aan de buitengrenzen van de EU. Toch maakt voorzitter Wouter Beke een kanttekening: ‘respect voor het internationaal recht is essentieel.’