Werknemers Artsen Zonder Grenzen ‘bezochten lokale prostituees’

Themabeeld Artsen Zonder Grenzen © AP

Werknemers van de hulporganisatie Artsen Zonder Grenzen (AZG) zouden lokale prostituees hebben bezocht wanneer ze op missie waren in Afrika. Dat zeggen ex-werknemers aan de BBC. De Britse afdeling van AZG heeft een onderzoek opgestart, maar heeft meer informatie nodig.

mg

Artsen Zonder Grenzen (AZG) verbiedt in haar gedragsregels bezoeken aan prostituees, maar volgens voormalige werknemers was dat gedrag wijdverspreid. 'We tolereren geen misbruik, intimidatie of uitbuiting', zegt de woordvoerder van AZG in het Verenigd Koninkrijk, Gemma Gillie, aan De Standaad. 'Het spijt Artsen Zonder Grenzen diep als mensen slachtoffer werden van seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar we zijn tevreden met de aandacht voor deze aanklachten. Hoe meer mensen praten over deze zaken, hoe minder het zal worden aanvaard in de wereld. Dat zal ook leiden tot meer rapportage van grensoverschrijdend gedrag', zegt Gillie.

De beschuldigingen slaan op werknemers die logistieke taken uitvoeren, artsen en verplegers worden niet vernoemd. Een voormalige werkneemster getuigt dat een ervaren medewerker meisjes meebracht naar de gebouwen van Artsen Zonder Grenzen in Kenia. ‘De meisjes waren zeer jong, het gerucht ging dat het prostituees waren.’ De klokkenluidster zegt dat ze niet in de positie verkeerde om hem erover aan te spreken, ‘omdat hij al zo lang bij de organisatie werkte’.

Een andere man liet een vrouw bij hem wonen in de gebouwen van Artsen Zonder Grenzen, en zei dat ze zijn vriendin was. ‘Maar het was duidelijk dat ze een prostituee was’, zegt een andere voormalige werkneemster. ‘Deze misbruiken waren wijdverspreid.'

Een derde klokkenluidster verklaarde dat ze een oudere collega hoorde zeggen dat het 'erg gemakkelijk is om medicatie te ruilen voor seks in Liberia'. Volgens de vrouw suggereerde hij dat veel jonge meisjes, wiens ouders gestorven waren aan ebola, alles zouden doen om medicatie te krijgen. De BBC kon deze beschuldiging niet verifiëren.

Reactie Artsen Zonder Grenzen

'We weten dat AZG niet immuun is voor dergelijke praktijken en we nemen deze aanklachten zeer ernstig. We hebben een onderzoek geopend, maar omdat we over weinig details beschikken wordt het moeilijk. Gebaseerd op deze informatie is het voor ons onmogelijk om de aanklachten op dit moment te bevestigen of te ontkennen', zegt Gillie. 'We raden de getuigen aan de klachten te rapporteren bij AZG zodat we actie kunnen ondernemen.'

De getuigenissen aan de BBC gebeurden anoniem, omdat de vrouwen schrik hadden geband te worden uit hulporganisaties. 'We zijn erg bedroefd dat de getuigen niet durven naar buiten te komen met hun verhaal', aldus Gillie. 'We hebben een systeem waar werknemers klachten kunnen uiten, maar we weten dat we meer moeten doen. Het systeem moet bij de mensen geraken die het nodig hebben.' Volgens Gillie is rapportering een uitdaging en hebben slachtoffers vaak schrik niet geloofd te worden. 'Spijtig genoeg is dat zowel bij AZG als in de hele maatschappij het geval'.

De reportage kan u hieronder bekijken.