Direct naar artikelinhoud
Planckendael

Minister Weyts noemt doodschieten leeuwin "verschrikkelijk" en vraagt onderzoek

De politie moest de zoo van Planckendael bij Mechelen afsluiten toen vanochtend een leeuwin ontsnapte en vrij in het park rondliep.Beeld BELGA

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) noemt het "verschrikkelijk en onuitlegbaar" dat de leeuwin die vanochtend in dierenpark Planckendael ontsnapt was, is doodgeschoten. Hij vraagt een onderzoek naar de beslissing van de politie.

"Ik snap dat het een moeilijke afweging is van de veiligheidsrisico's, maar ik begrijp niet waarom er niet meerdere pogingen zijn ondernomen om het dier te verdoven", zegt Weyts aan persagentschap Belga. "Het was een beslissing van de politie en de politie alleen om het dier te doden. Wat mij betreft spreekt het voor zich dat niet alleen de ontsnapping onderzocht moet worden maar evenzeer de beslissing tot het doden van het dier."

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News

Naast minister Weyts laten ook verschillende andere mensen hun onvrede blijken op sociale media. Zo wordt de Facebookpagina van de Zoo overspoeld door slechte reviews.

"Cowboymentaliteit"

Ook dierenrechtenorganisatie GAIA vraagt om een onafhankelijk onderzoek naar hoe dit is kunnen gebeuren en wie hiervoor verantwoordelijk is. Volgens GAIA is het de politie die besliste de leeuwin dood te schieten. GAIA vraagt zich af waarom men niet meer geduld aan de dag kon leggen en niet méér pogingen heeft ondernomen om het dier zo nodig te kalmeren om haar dan doeltreffend te verdoven.

"Heeft de politie hier blijk gegeven van een cowboymentaliteit of heeft Planckendael dan geen noodplan om in dergelijke omstandigheden te voorkomen dat een ontsnapt dier er het leven bij inschiet?", vraagt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch zich af. "Het is al vaker gebeurd dat politiemensen wel weten hoe gepast te reageren op situaties met mensen maar als het over dieren gaat dan grijpen ze al te snel naar de grove middelen. Politiemensen moeten via een specifieke opleiding gepast leren omgaan met dergelijke situaties in plaats van uit gemakzucht het dier neer te knallen. Ik heb de indruk dat hier knoeiers aan het werk zijn geweest."

"Geen andere keuze"

De leeuwin was rond 9.45 uur uit haar kooi ontsnapt en liep los rond in het park, bevestigde Dirk Van de Sande, woordvoerder van de politie van Mechelen. Het personeel werd uit voorzorg geëvacueerd en ook alle bezoekers werden in veiligheid gebracht. In een tweet liet Planckendael rond de middag weten dat er geen andere keuze was dan het dier te doden. 

Twitter bericht wordt geladen...

"Geen schoothondje"

Soms is het inderdaad niet meer mogelijk om een wild dier zoals een leeuw nog voldoende te verdoven, reageert Niels Luyten, bioloog bij het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, waar leeuwen en luipaarden leven. "Ieder dierenpark heeft voor deze grote dieren een protocol. Wanneer je een ontsnapt dier dat in paniek is na enkele keren niet verdoofd krijgt en er is gevaar, dan moet je het doden", zegt Luyten. 

Want extra dosissen verdovingsmiddelen volstaan soms niet meer. "Een leeuwin is geen schoothondje. Als zo'n dier in paniek is omdat het in onbekend gebied terechtkomt, gaat dat lichaam enorm veel adrenaline aanmaken. Die vlucht- of vechtreflex is zeer krachtig en tegen die grote hoeveelheden adrenaline kan de verdoving soms niet meer op. Dat is pure chemie", zegt Luyten nog. 

'Als zo'n dier in paniek is, gaat dat lichaam enorm veel adrenaline aanmaken en daar kan de verdoving soms niet tegenop'
Niels Luyten, Natuurhulpcentrum Opglabbeek

Hij is er wel zeker van dat de leeuwin niet heeft geleden. "Het protocol houdt ook in dat je, wanneer je naar het laatste middel moet grijpen en het dier moet doden, dat snel en efficiënt gebeurt met een schot dat krachtig genoeg is. Net daarom volgen sommige van onze mensen schietlessen", aldus nog Luyten.