Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Spiegelreflexcamera vs. smartphone

Eén lens, één beeldhoek. Dat vraagt net om vindingrijkheidBeeld Frédéric Paulussen

Ooit leek het een job voor de happy few, vandaag volgt zijn camera hem overal. Fotograaf Frédéric Paulussen reist en registreert, in eigen stad en ver weg. ‘De beste fotomomenten zijn vaak de meest onverwachte.’  

ID-kit

Frédéric Paulussen (26)
• woont in Wilrijk, Antwerpen
• studeerde fotografie in het 3de tot 6de middelbaar, daarna Cross Media Management
• werkt sinds 2017 als freelance fotograaf

“Mijn vader had een oude, analoge Pentax-camera. Tijdens een vakantie in Venetië liet hij me een foto maken. Ik was acht en zenuwachtig, want in mijn kinderogen was het niet alleen een erg duur maar ook extra ingewikkeld toestel. M’n vader vertelde me hoe ik de lichtmeter en de sluitersnelheid moest afstellen, waarna ik trots mijn zicht op de pittoreske binnenstad vereeuwigde.”

Spiegelreflexcamera vs. smartphone

“Toch kreeg ik pas na mijn middelbare studies de microbe te pakken. Op reis nam ik steeds vaker foto’s en tijdens mijn eerste jaar aan de hogeschool adopteerde ik de oude iPhone 4s van mijn toenmalige vriendin. Dat bleek een lifesaver voor een fervent reiziger als ik: licht en compact. Wandel ik ’s avonds door een onbekende stad,  dan haal ik met een geruster hart mijn P20 Pro smartphone boven dan mijn grote spiegelreflexcamera. Ik heb het ding altijd bij me, de beste fotomomenten zijn dan ook vaak de meest onverwachte.”

Door de eenvoud kan je voluit op het verhaal van je foto focussenBeeld Frédéric Paulussen

Luie fotografen

“Ook in een stad als Antwerpen is een smartphone een geschenk. Als fotograaf moet je er snel kunnen bewegen. De zon bijvoorbeeld is een onvoorspelbare lichtbron: nu verlicht ze de ene straat, plots staat ze haaks op een andere. Heerlijk hoe de gebouwen er daardoor telkens anders uitzien.

“Het is een misverstand dat smartphonefotografie luie fotografie betekent. Een smartphonecamera heeft meestal maar één lens, één beeldhoek. Dat vraagt om vindingrijkheid. Mijn toestel heeft er drie, dus dat geeft wel iets meer creatieve vrijheid. Met een smartphone hoef je ook niet met tientallen instellingen te prutsen. Zo kan je je op het verhaal focussen en dat is even belangrijk.”

Rock-‘n-roll

“Als student leek dit beroep me iets voor de happy few. Het had schijnbaar een hoog rockstergehalte. Nu weet ik dat het doenbaar is als je het serieus neemt. En dat je met je beelden, zelfs al maakte je ze met een smartphone, in een kunstencentrum als WIELS kan belanden. Mijn ouders, ervaren museumgangers, aanschouwen mijn werk nu voor het eerst als iets tastbaars in een omgeving die voor hen betekenis en waarde heeft. Dat vind ik heel cool.”

3 snapshottips 

1. Niet te missen…
“Blue hour, het moment na zonsondergang wanneer er een mooie blauwe schijn in de lucht hangt en de duisternis valt.”

2. Held
“Elliott Erwitt die als geen ander op een originele manier kan inzoomen op één onderwerp. Zijn boek vol New Yorkse hondjes is daar een mooi voorbeeld van.”

3. Must app
“Snapseed. Deze app ondersteunt RAW-foto’s en heeft heel wat bewerkingsopties.”

Ook een smartphonefotograaf? Kunstencentrum wiels daagt je uit!

Het werk van Frédéric Paulussen en andere smartphonefotografen ontdek je op de expo #CityRenaissance in kunstencentrum WIELS. Zin om hier ook een plekje te veroveren? Post je smartphonefoto’s met de hashtag #CityRenaissance op Instagram of Facebook. Tijdens het tweede luik van de fototentoonstelling, tussen 19 juli en 9 augustus, worden de beste inzendingen getoond.

Meer info, www.cityrenaissance.be

Lees ook

Geselecteerd door de redactie

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel