Direct naar artikelinhoud
Dieren

Koko, de gorilla die gebarentaal sprak, overleden

Koko de gorilla.Beeld YouTube

Koko, de gorilla die beroemd werd omdat ze gebarentaal leerde, is in haar slaap overleden. Koko werd 46 jaar oud. Dat heeft de Gorilla Foundation in Woodside, Californië bekendgemaakt.

De westerse laaglandgorilla werd op 4 juli 1971 geboren in de dierentuin van San Francisco als Hanabi-ko, Japans voor 'vuurwerk kind'.

Een jaar later begon psychologe Penny Patterson het jonge dier de beginselen bij te brengen van gebarentaal, aangepast voor de apenhand. Ze zette het leerproces en haar primatenonderzoek voort in Stanford en daarna in de Santa Cruz Mountains. Koko kreeg gezelschap van haar soortgenoot Michael en, toen die in 2000 overleed, van Ndume. Uiteindelijk kende Koko meer dan duizend gebaren, waaronder de opgestoken middelvinger, om met mensen te communiceren. Meestal nam ze zelf het initiatief tot een woordeloos gesprek.

De slimme gorilla, die ook een behoorlijk aantal Engelse woorden herkende, behaalde bij IQ-tests scores tussen 70 en 95. Ze kreeg extra bekendheid door een katje te adopteren als huisdier. Ook kreeg ze aandacht na het overlijden van de acteur Robin Williams, die ze in 2001 ontmoet had. Volgens haar verzorgster had Koko toen veel verdriet.

Koko bij de viering van haar dertigste verjaardag met dr. Penny Patterson, directeur van de Gorilla Foundation.Beeld AP
Koko met het katje dat ze adopteerde.Beeld AP