Direct naar artikelinhoud
Vluchtelingen

Italië voert druk op EU verder op: "Spanje moet volgende vier reddingsschepen opvangen"

De Aquarius met 629 migranten aan boord vaart op 17 juni 2018 de haven van Valencia binnen.Beeld AFP

Spanje moet de eerstvolgende vier reddingsschepen met migranten opvangen om zijn Europese afspraken alsnog na te komen, zei de Italiaanse rechts-populistische minister Matteo Salvini gisteravond. Daarmee voert hij de druk op voor de met spoed ingelaste Europese migratietop zondag in Brussel.

"We zijn dankbaar dat Spanje ruim 600 migranten heeft ontvangen, maar volgens het Europese verdeelplan zou Spanje 3.265 migranten van Italië overnemen. In werkelijkheid heeft Spanje er maar 235 uit Italië opgehaald. Daarom mag het nu de volgende vier schepen verwelkomen", aldus Salvini. Daarmee maakt hij opnieuw duidelijk dat Italië zijn havens vanaf nu dichthoudt voor reddingsboten met migranten die voor de kust van Libië van zee zijn gered. Nu is het de beurt aan andere Europese lidstaten, zo is zijn niet mis te verstane boodschap.

Gisteravond dreigde de nieuwe Italiaanse premier Conte weg te blijven van de migratietop omdat hij onvoldoende solidariteit ziet in het ontwerpplan dat EU-president Donald Tusk deze week lanceerde. 

Een deel van de 629 migranten wordt afgezet bij het reddingsschip Aquarius.Beeld EPA

Terugsturen naar Italië of Griekenland

De nieuwe sterke ‘antimigratie-as’, die gevormd wordt door het Duitse CSU, Oostenrijk en Hongarije, wil migranten kunnen terugsturen naar het eerste Europese land waar ze zijn geregistreerd: Italië of Griekenland dus. Deze landen zijn al overbelast en willen juist dat andere EU-lidstaten asielzoekers van hen overnemen.

De Europese migratiecrisis ontvlamde vorige week na de weigering van Italië om het reddingsschip Aquarius met 629 migranten aan boord te ontvangen. De nieuwe Italiaanse regering wilde hiermee duidelijk maken dat het Italië menens is met de verkiezingsbelofte niet langer als "het vluchtelingenkamp van Europa" te fungeren. Nadat Italië van alle kanten werd bekritiseerd, liet Spanje het schip toe. Een relletje ontstond toen ook Frankrijk de nieuwe harde Italiaanse politiek "inhumaan" noemde. Hierop verweet Italië Frankrijk zelf de grens bij Ventimiglia dicht te houden en zijn verplichting niet te zijn nagekomen om 9.816 migranten over te nemen.

De Aquarius komt aan in Spanje. Het schip met 629 migranten aan boord werd door Italië geweigerd, waarna het een week later in Spanje aanmeerde.Beeld Getty Images

Medeverantwoordelijkheid nemen

In zijn sneer naar Spanje gisteren herhaalde Salvini deze rekensom. "Frankrijk heeft 640 asielzoekers overgenomen, er missen er nog 9.200", zo zei de Lega-leider, waarmee hij impliceert dat Frankrijk wat hem betreft na Spanje aan de beurt is om de volgende reddingsschepen op te nemen. Italië probeert met de herinnering aan de mislukte herverdeling van migranten EU-lidstaten te dwingen medeverantwoordelijkheid te nemen voor de migrantenstroom naar Europa, die om geografische redenen aan de Zuid-Europese kusten begint.

Het nieuwe migratievoorstel van Tusk gaat uit van betere grenscontroles, het gelijktrekken van het Europees asielbeleid en het verplaatsen van asielzoekerscentra naar buiten de EU. Italië en Griekenland krijgen wel hulp aangeboden bij de opvang en registratie van asielzoekers, maar er wordt niet meer gerept over het herverdelen. Het voorstel om migranten van zee terug te brengen naar opvangcentra in Noord-Afrika wordt door de meeste Europese landen omarmd, maar is nog heel onzeker. "Er is hierover nog niet concreet gesproken met landen in Noord-Afrika", zo bevestigde Dimitris Avramopoulos, Europees commissaris voor Migratie, vandaag. 

Warm Spaans welkom voor ruim 600 migranten?

Vorige week bood de nieuwe Spaanse regering 629 migranten op de Aquarius een veilige haven, nadat Italië de vluchtelingen niet wilde. Prima besluit, vinden veel burgers. Een warm welkom in Spanje, zo lijkt, maar is de realiteit net zo warm?