Direct naar artikelinhoud
Iran

Voor het eerst in 37 jaar weer vrouwen toegelaten in Iraans voetbalstadion

Iraanse mannen én vrouwen in het Azadistadion. Iran verloor met 1-0 van Spanje, maar voor de vrouwelijke fans was er toch reden tot juichen.Beeld EPA

Voor het eerst in bijna veertig jaar zaten er gisteravond weer vrouwen in een voetbalstadion in Iran. Een gewoonte wordt het echter niet. Het verbod werd slechts tijdelijk opgeheven voor een live vertoning van de WK-wedstrijd tussen Iran en Spanje.

Al 37 jaar mogen vrouwelijke supporters in Iran geen sportwedstrijden bijwonen. Na nationaal en internationaal protest wordt tijdens het WK een uitzondering gemaakt. Gisteren waren tijdens de vertoning van de WK-match tussen Iran en Spanje ook vrouwen van de partij in het Azadistadion in Teheran.

"De vrouwen waren enthousiast om voor het eerst de poorten van het stadion binnen te gaan", klinkt het bij OpenStadiums, een actiegroep die ijvert voor toegang tot sportevenementen voor vrouwen in Iran. "Maar de meesten durfden het niet geloven voor ze effectief in het stadion zaten."

'De meesten durfden het niet geloven voor ze effectief in het stadion zaten'
OpenStadiums

Actievoerders hadden gehoopt dat de ban al opgeheven zou worden bij de eerste WK-match van Iran. Uiteindelijk moesten de vrouwelijke fans wachten tot de tweede wedstrijd, die verloren werd met 1-0.

Voor het eerst in 37 jaar weer vrouwen toegelaten in Iraans voetbalstadion
Beeld EPA

Ophef

Het al dan niet toelaten van vrouwelijke supporters had voor en tijdens het WK al heel wat ophef veroorzaakt. Een groot reclamebord om de kwalificatie van het nationale team te vieren, werd op een storm van protest ontvangen omdat er alleen mannen op stonden. Het bord werd later aangepast.

En tijdens de openingsmatch van Iran, vorige week tegen Marokko in Sint-Petersburg, ontrolden fans een spandoek met de boodschap: 'Laat Iraanse vrouwen binnen in hun stadions'. Het reglement verbiedt politieke boodschappen in de stadions, maar de FIFA liet achteraf weten het spandoek te beschouwen als een sociale aanklacht, en niet als een politieke slogan. 

Iraanse fans ontvouwen een spandoek in het stadion van Sint-Petersburg.Beeld AP

Dat bleek echter niet meer het geval tijdens de wedstrijd van gisteren, toen een Iraanse activiste met hetzelfde spandoek de toegang tot het stadion ontzegd werd. 

"Zij hebben vanavond gewonnen"

Ook in het Azadistadion verliep het evenement niet vlekkeloos. De politie stond er aanvankelijk weigerachtig tegenover en mensen werden weggestuurd. Na een interventie van minister van Binnenlandse Zaken Abdolreza Rahmani Fazli kon het feest uiteindelijk toch doorgaan. 

"Zij zijn degenen die vanavond gewonnen hebben", tweette de Spaanse international Sergio Ramos na afloop van de wedstrijd over de Iraanse vrouwen. Het Iraanse team is voorzichtiger. Na hun kwalificatie had teamkapitein Masoud Shojaei nog gezegd dat hij achter een versoepeling van de wet stond, maar tijdens een persconferentie in Rusland klonk het dinsdag: "Het zou respectloos zijn tegenover het toernooi om nu over die kwestie te praten. Ik verkies onze problemen binnen onze familie op te lossen en als we later de kans hebben om hierover te praten, zullen we dat doen."

Twitter bericht wordt geladen...