Direct naar artikelinhoud
Wetime

Vriendschapsapp voor volwassen koppels? "We missen soms de hechte contacten"

Met de vriendschapsapp kunnen koppels op zoek naar nieuwe vrienden in hun buurt.Beeld tim dirven

Te druk, te ver of te lastig, volwassenen zien vaak vriendschappen verwateren zonder dat er nieuwe in de plaats komen. Wetime, een online vriendschapsplatform voor koppels, stelt de ongemakkelijke vraag die als kind ooit een binnenkopper was: 'Zullen we vrienden zijn?'

"Aan de schoolpoort heb je weleens een klik met andere ouders, maar echt gaan voorstellen om samen eens af te spreken in een persoonlijkere setting? Ik ben bang dat ik dan hun comfortzone binnendring", zegt David Claes (42) uit Boutersem. Het is een beetje het klassieke verhaal: grote vriendenkring tijdens de studententijd in Leuven die een beetje verwatert, want verhuisd en kinderen gekregen. "Het is al een hele opgave om die vrienden nog eens te zien, een datum zetten duurt soms twee maanden. Die hechte contacten missen we soms wel."

Op een nieuwe plek hechte vriendschappen smeden bleek moeilijker dan verwacht. "Je leert eigenlijk niet echt hoe je dat doet als volwassene", zegt Claes. Aan de schoolpoort is de schroom blijkbaar te groot, dan maar een app proberen? Samen met zijn vrouw heeft hij een account op Wetime aangemaakt. Dat is een nieuw vriendschapsplatform dat zich naar eigen zeggen richt op 'koppels die hun sociaal leven willen boosten.' "Alleen ligt het blinddateaspect toch wat buiten onze eigen comfortzone."

'Toen de kinderen al iets ouder waren, viel het plots op: ons sociaal leven was helemaal stilgevallen'
Sietse Schelpe, oprichter Wetime

Blind date

Het concept van Wetime is in feite vrij simpel. Koppels maken een profiel aan, worden één keer per maand door een algoritme gematcht met een ander koppel en gaan dan op vriendschappelijke 'blind date' – inclusief tips om het ijs te breken. De match gebeurt op basis van gegevens zoals gemeenschappelijke interesses, hoe ver koppels bereid zijn om te rijden, maar ook: kinderen of geen kinderen. "Niet op dezelfde lijn zitten over kinderen kan een match echt kraken", vertelt Sietse Schelpe (35), oprichter van het platform.

Voor de inspiratie was het niet ver zoeken. "Toen we naar Antwerpen verhuisden, zagen we onze bestaande vriendengroep slechts een à twee keer per jaar. Maar het viel eigenlijk niet op, want we hadden het gewoon ongelooflijk druk met werk en kinderen", vertelt Schelpe. "Toen de kinderen al iets ouder waren, viel het plots op: ons sociaal leven was helemaal stilgevallen."

De doelgroep van Wetime lijkt dus vooral "genesteld in huisje, tuintje, gezin, maar net iets te ver van de maten". Dat de Gezinsbond zich als partner achter Wetime schaart, bevestigt die perceptie alleen maar. 

An sich is dat niet onlogisch, weet sociaal psycholoog Frank Van Overwalle (VUB): "Nabijheid is nu eenmaal een heel belangrijke factor bij vriendschap. Daarom leent een schoolomgeving zich daar zo goed toe, terwijl het onderhouden van die relatie in een latere levensfase veel meer inspanning vergt."

Maar ook wie net settelt, kan die invloed merken. "In het begin kon ik daar heel erg gefrustreerd over zijn", geeft Heleen Vande Capelle (27) toe. Een kleine drie jaar geleden verhuisde ze met haar verloofde van Gent naar Grimbergen. Het contact met vrienden nam meteen een duik. "Gewoon eens vlug binnenspringen is gewoon geen optie meer door de afstand, maar ik probeer bewust te compenseren. Ik bel nu vaak en voor mensen met wie we weinig kunnen afspreken, maken we net veel tijd vrij."

'De weinige momenten die ik vrij heb, spendeer ik liever aan de vrienden van vroeger. Dat zijn ook gewoon de mensen die mij het best kennen'
Heleen Vande Capelle (27)

Vrienden van vroeger

Ook bij Vande Capelle is er de vaststelling: de klik is er af en toe met een toevallige voorbijganger, maar tot een intense vriendschap heeft dat nog niet geleid. "Eerlijk: het is al druk genoeg, en de weinige momenten die ik vrij heb, spendeer ik liever aan de vrienden van vroeger", zegt ze. "Dat zijn ook gewoon de mensen die mij het best kennen."

Het lijkt de overkoepelende gedachte: waarom investeren in iets nieuws, als het oude volstaat? "Als de opportuniteit zich aandient om iemand beter te leren kennen, moet dat eerste contact al van een spetterend niveau zijn om erin te willen investeren", merkt ook Brunhilde Borms (49), die enkele jaren geleden Het coolste vriendenboek ter wereld schreef. "Maar het loont wel om het te doen. Als volwassene ben je veel minder aan leeftijd gebonden, dat maakt een heel nieuw blik aan mensen open."

Bij Borms ontstonden nieuwe, hechte vriendschappen op de klassieke manier: een toevallige ontmoeting, op een boekvoorstelling bijvoorbeeld. "Ik denk dat ik het toeval ook wel verkies boven zo'n ontmoeting met onbekenden", vindt Vande Capelle het blinde concept van Wetime een beetje beangstigend.

Toch denkt Van Overwalle dat het concept kans heeft op slagen. "Als je ziet welke elementen ze in kaart brengen, hebben ze de bestaande literatuur goed doorgenomen. De kans dat er een match ontstaat, zal volgens mij van iets anders afhangen: zitten er wel genoeg mensen op het platform?"