Direct naar artikelinhoud
F-16's

Vandeput torpedeert Frans voorstel voor vervanging F-16's, maar premier Michel fluit hem terug

Steven Vandeput, minister van Defensie.Beeld Tim Dirven

Een week nadat premier Charles Michel (MR) het voorstel van Frankrijk voor de vervanging van de F-16's een nieuwe kans gaf, gooit minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) de deur weer dicht. "Je kunt niet doen alsof de Fransen in de procedure zitten", zegt hij in een interview in deze krant. Premier Michel reageert dat het Franse aanbod wel degelijk nog in overweging wordt genomen.

en

Aanleiding voor de uitspraken van Vandeput is de persconferentie van premier Charles Michel (MR) na de ministerraad afgelopen vrijdag. Daar zei hij dat de regering bereid is om het Franse aanbod voor de vervanging van de F-16's te bekijken. De Fransen hadden nochtans niet meegedongen in de officiële procedure die de regering had opgestart. "Laat ons zeggen dat de zaken op die persconferentie anders zijn overgekomen dan hoe we ze op voorhand besproken hadden", zegt Vandeput.

De defensieminister sprak zich al meermaals uit tegen de aanpak van de Franse groep Dassault, die de Rafale buiten de procedure om probeert te verkopen aan België. De twee andere kandidaten, de F-35 van Lockheed Martin en de Eurofighter van Airbus, volgen wel de officiële procedure. De belangen zijn groot, want de regering-Michel heeft 3,6 miljard euro veil voor de nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Vandeput waarschuwt dat de regering niet zomaar nieuwe spelregels kan verzinnen. Anders houdt de beslissing wellicht geen stand. "Je kunt niet doen alsof de Fransen in de procedure zitten, als ze er niet in zitten. Het is enkel mogelijk om deftig te vergelijken tussen de bedrijven die het spel spelen volgens de spelregels." En ook: "We hadden met de regering beslist om een procedure te voeren die publiek en transparant was en duidelijke beoordelingscriteria bevatte."

'Je kunt niet doen alsof de Fransen in de procedure zitten, als ze er niet in zitten'

Chantage

In een aantal Franstalige kranten en in het Belang Van Limburg heeft Eric Trappier, de CEO van Dassault, een interview gegeven waarin hij stelt dat België, als het niet kiest voor de Franse Rafale, het zichzelf moeilijk maakt om later nog in te stappen in de bouw van een Europees gevechtsvliegtuig.

Voor Vandeput is dat een vorm van chantage waaraan hij niet wil toegeven. “Als de CEO van een oorlogsindustrieel bedrijf denkt zich te moeten moeien met Belgische politiek, dan vind ik dat het te ver gaat. De Europese defensie die ik voor ogen heb, is er niet eentje waarbij de Duitsers en Fransen het voor het zeggen hebben en de rest van op een afstand toekijkt en af en toe de portefeuille opentrekt.”

Opmerkelijk is dat Vandeput ook niet van plan is om de levensduurverlenging van de huidige F-16’s te herbekijken. Premier Michel gaf vrijdag aan dat die langere inzetbaarheid toch een minutieuze analyse zou krijgen. Maar de woorden van de premier zouden verkeerd geïnterpreteerd zijn. Vandeput: “De oppositie heeft daar toen van gemaakt: kijk, de regering wil de levensduurverlenging opnieuw bestuderen. Dat is niet wat is beslist op de ministerraad.”

'We gaan ook de levensduurverlenging niet herbekijken. Dat heeft de oppositie ervan gemaakt'
Steven Vandeput (N-VA), minister van Defensie

En nu? Als "loyale partner" zal Vandeput het Franse voorstel mee in een nota verwerken, maar meer niet. "Ik heb in het parlement duidelijk aangegeven dat je dan enkel de keuze uitstelt en dat betekent een meerkost van 271 miljoen euro. We gaan de levensduurverlenging niet herbekijken."

Vandeput wil dus nog wel eens alles op een rij zetten voor de premier en extra informatie verzamelen bij Dassault, maar meer ook niet. "Dit dossier is sowieso al rijp voor beslissing".

"Beslissing wordt in schoot van regering genomen, en nergens anders"

Premier Michel wenste gisteren niet te reageren op de uitspraken van zijn minister, maar deed dat deze ochtend wel snel. Het Franse aanbod wordt wel degelijk nog in overweging genomen in het F-16-vervangingsdossier. Dat zegt het kabinet van premier Charles Michel (MR). "De beslissing wordt in de schoot van de regering genomen, en nergens anders", zegt Michel.

Het kernkabinet heeft vorige vrijdag beslist dat het vervangingsdossier van de F-16-gevechtsvliegtuigen wordt voorbereid door de werkgroepen. Die nemen drie punten in overweging, legt het kabinet van de premier uit: een verlenging van de F-16's, of niet, de officiële RfGP met daarin de F-35 en de Eurofighter, én het Franse voorstel voor een partnership. "De regering houdt zich aan die afspraak. De beslissing wordt in de schoot van de regering genomen, en nergens anders", klinkt het.

"Er is geen enkele tegenspraak tussen wat ik zeg en wat de premier zegt", reageert Vandeput deze morgen in De Ochtend op Radio 1. "De premier zegt vooral dat de beslissing binnen de regering wordt gemaakt. Dat is ook wat ik zeg. Maar ik ben anderzijds ook de bewaker van de aankoopprocedure. De voorbije week leek het alsof de procedure terug helemaal openligt en Dassault zich presenteert als deel van die procedure. Ik heb enkel de puntjes op de 'i' willen zetten."

Lees hier het standpunt van opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout: 'De F-16's worden nu een 'klotedossier', net als 'Arco' of 'vliegtuiglawaai''.