Direct naar artikelinhoud
vacature.com

3,6 procent van de Belgische werknemers is zwaar slachtoffer van pestgedrag

Persoonlijke pestgedrag heeft de meest negatieve gevolgen op de slachtoffersBeeld Shutterstock

Professor Elfi Baillien (KU Leuven) is al veertien jaar bezig met onderzoek naar pesten op het werk. Als haar in die tijd een ding duidelijk is geworden, dan wel dat de oorzaak eerder moet gezocht worden bij werkomstandigheden dan bij persoonlijkheidskenmerken. Volgens haar is het ook de toenemende stress die ervoor zorgt dat het aantal slachtoffers van pesten op het werkt niet echt daalt, ondanks de inspanningen van de overheid rond pestpreventie.

3,6 procent van de Belgische werknemers is een zwaar slachtoffer van pestgedrag

“Dit zijn werknemers die in ernstige mate met pestgedrag en hieruit voortkomende negatieve welzijnsgevolgen te maken hebben”, verklaart Elfi Baillien. “Je hebt werkgerelateerde pestgedragingen zoals werkmateriaal verstoppen, belangrijke informatie achterhouden en overdreven kritiek uiten op iemands werk. En je hebt persoonsgerelateerde pestgedragingen zoals roddels verspreiden, iemand uitsluiten en verregaande en overdreven grapjes maken. Maar liefst 32 procent van de ernstige slachtoffers krijgt wekelijks met beide vormen van pestgedrag te maken. Het persoonlijke pestgedrag heeft de meest negatieve gevolgen. Denk maar aan piekeren of een verlaagd zelfbeeld. Het aantal zware slachtoffers schommelt al een tijd rond 3,5 procent. Het stijgt niet dankzij het Koninklijk Besluit uit 2014 dat ondernemingen verplicht om aan pestpreventie te doen. Maar het daalt ook niet door de toegenomen werkeisen. Denk aan moderne technologieën die een hogere efficiëntie nastreven, waardoor je overal en altijd kan werken en er dus meer stress is.”

8 procent van de Belgische werknemers heeft te maken met verregaande werkgerelateerde pestgedragingen

“Samen met de zware slachtoffers komen we dus op ongeveer 11 procent van de Belgische werknemers”, aldus Elfi Baillien. “Daarmee scoort België internationaal in de middenmoot. Onze wetgeving rond pestpreventie wordt wel als een van de sterkste ter wereld beschouwd.”

Lees ook:

Pesten op het werk: bijna 87% duidt de leidinggevende (mee) als dader aan 

Zo (h)erken je zelf pesterijen op het werk

Getuigenissen: zij werden gepest op het werk

Bronvacature.com.