Direct naar artikelinhoud

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel

Hoe gezond is slapen met het raam open?

Slapen met het raam open. Gezond of niet?Beeld Getty Images

Koolstofdioxide, stikstofoxiden, fijn stof… Hebt u ook het gevoel dat ze u tot in uw slaap achtervolgen, als u ’s nachts het raam eens open laat staan? Welke schade berokkenen die stoffen eigenlijk? En wat kunnen we eraan doen?

Koolstofdioxide (CO2) is een gas. Planten gebruiken het om glucose en zuurstof te produceren. Mens en dier doen net het omgekeerde: zij ademen zuurstof in om voedingsstoffen te verbranden en ademen daarbij CO2 uit. 

Tegenwoordig wordt er meer CO2 geproduceerd dan verbruikt, waardoor een hoop zonnewarmte gevangen zit in de aardatmosfeer. Het resultaat: het broeikaseffect.

Stikstofoxiden (NOx) ontstaan bij alle vormen van verbranding op hoge temperatuur, zoals in een verbrandingsmotor en bij het verbranden van gas, stookolie of steenkool.

NOx zijn schadelijk voor de luchtwegen en voor de plantengroei, tasten de ozonlaag aan en veroorzaken zure regen en smog. En: ze versterken het broeikaseffect.

Fijn stof is een vorm van luchtvervuiling, die bestaat uit minuscule, in de lucht zwevende deeltjes, zoals de roetuitstoot van motoren. Maar ook de industrie, open haarden, barbecues en brandende sigaretten veroorzaken fijn stof.

Fijn stof is bij inademing schadelijk voor de luchtwegen en veroorzaakt hart- en vaatziekten. 

Industrie en fijn stofBeeld Getty Images

Oplossingen

Deze stoffen veroorzaken grensoverschrijdende milieuproblemen, die een globale aanpak vragen. De industrie ontzwavelt intussen haar schoorsteenemissies en in het verkeer deden roetfilters, katalysatoren, schonere motoren en elektrische en hybride wagens hun intrede.

Neem nu de Toyota Yaris Hybride, de eerste en enige hybride stadswagen. Hij heeft geen stopcontact nodig, omdat de batterij zichzelf oplaadt tijdens het rijden. Zo legt hij makkelijk meer dan 50% van zijn reistijd elektrisch af. Op dat moment stoot hij geen CO2, NOx of fijn stof uit. Met een hybride draagt u dus uw eigen steentje bij tot een betere luchtkwaliteit. Meer info? Klik hier.

Raam open 

Slaap je nu best met het raam open of dicht? Als het dicht blijft, komt er tijdens je slaap minder verse lucht je kamer binnen. Door je ademhaling stijgt tijdens je slaap ook de concentratie koolstofdioxide. De invloed op onze gezondheid daarvan is niet duidelijk, maar onderzoek van onder andere de Universiteit Gent heeft aangetoond dat studenten die sliepen met het raam open, frisser wakker werden. Toch is het opletten: als je aan of dicht bij een drukke weg woont of er wordt in de buurt veel met hout gestookt, komen er niet alleen nare geuren binnen, maar ook fijn stof, wat je uiteraard wil vermijden.  

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel