Direct naar artikelinhoud
Binnenland

Burgemeester Close wacht op federaal antwoord over sluiting Grote Moskee

Patrick Dewael (Open Vld).Beeld Photo News

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) spreekt Patrick Dewael tegen dat de sluitingsmaatregel van de Grote Moskee zijn bevoegdheid is. Het Open Vld-Kamerlid, ook voorzitter van de onderzoekscommissie naar de aanslagen in Brussel, had hem in een brief gevraagd of hij "overweegt" de Grote Moskee in Brussel te sluiten. 

"De Grote Moskee is een federaal gebouw dat onder de federale bevoegdheid valt", klinkt het bij Maïté Van Rampelbergh, woordvoerster van burgemeester Close. Die beweert dat hij al sinds 17 mei wacht op een antwoord en advies vanuit de federale overheid.

Begin mei lekte een nota van het orgaan voor de dreigingsanalyse OCAD uit, waarin staat dat de imamopleiding van de Grote Moskee opleidingsboeken gebruikt die onder meer op­roepen tot haat tegen joden, on­gelovigen en holebi's. Het Brusselse parket is daarop een opsporingsonderzoek gestart. Maar de moskee is nog open, wat volgens Dewael vragen opriep bij de leden van de opvolgingscommissie.

"De stad heeft dat rapport opgevraagd en er is beslist om de vraag over een al dan niet sluiting te stellen aan eerste minister Charles Michel. Tot op vandaag hebben we daar geen antwoord op gekregen", aldus Van Rampelbergh. "We staan open voor de discussie, voor overleg en advies. Indien zij vragen om de moskee te sluiten, zal de burgemeester dat niet tegenhouden."

Bevoegdheid

In de brief had Dewael geschreven dat de bevoegdheid wel degelijk bij Brussels burgemeester Philippe Close ligt. "Op basis van de nieuwe gemeentewetgeving komt het de burgemeester toe van de stad op wiens grondgebeid de inrichting gevestigd is om ter zake een dergelijke sluitingsmaatregel te treffen", klonk het. "Mag ik u vragen de opvolgingscommissie te laten weten of u een dergelijke maatregel overweegt." 

Close laat nu echter weten niet zelf te zullen beslissen om over te gaan tot een sluiting, aangezien de federale overheid de gang van zaken en de veiligheid in de Grote Moskee moet opvolgen. Al is er wel een gemeentelijk besluit nodig om over te gaan tot de sluiting.