Direct naar artikelinhoud
Top-10

Tien tips voor wie even geen bal meer kan zien

'Black Panther' is meer dan zomaar een heldenfilm.Beeld AP
en

1. Black Panther

Het was een van dé films van dit voorjaar met een box office-cijfer dat de stoutste verwachtingen overtrof. Black Panther was dan ook echt anders dan alle andere Marvel-films, en niet omdat het 'die Marvel-film met die zwarte acteurs' is. Regisseur Ryan Coogler (Creed) heeft ook echt iets te vertellen. Setting is de fictieve staat Wakanda, de meest hoogtechnologische plek op aarde, verborgen voor de rest van de wereld. Black Panther is behalve een vermakelijke heldenfilm ook maatschappijkritisch te noemen. Met slimme metaforen die in meer dan één richting werken. Lees hier onze recensie en hier ons achtergrondverhaal.

Nu op aanvraag bij Telenet en Proximus.

2. Dunkirk

Sommige films bekijk je best op een groot cinemascherm. Dunkirk lijkt er ons zo eentje. Christopher Nolan – de regisseur van Interstellar en The Dark Knight-trilogie – zag het ook voor deze groots. IMAX-formaat groots, want dit oorlogsepos werd gedraaid in de allerhoogste kwaliteit. De setting: Duinkerken, mei 1940. De strijd: honderdduizenden geallieerde troepen staan met de rug tegen, welja, de zee. Het begin van de Tweede Wereldoorlog kwam nooit dichterbij. Of dat ook op tv-scherm werkt, kan u nu zelf zien. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Christopher Nolan.

Nu bij Telenet Play More.

3. Marvel's Luke Cage

Nog wat meer Marvel en opnieuw met een Afro-Amerikaanse held in de hoofdrol. Net als Black Panther wil ook Luke Cage niet zomaar een superheld zijn die met zijn superkrachten uitpakt. In het tweede seizoen krijgt hij af te rekenen met enkele nieuwe slechteriken, maar de dieperliggende strijd blijft dezelfde. Hier kunt u lezen waarom Luke Cage de held van de Black Lives Matter-beweging is geworden.

Nu op Netflix.

4. Loveless

Mother Russia is een selfie-verslaafde bitch in het allegorische scheidingsdrama Loveless, dat de Juryprijs won in Cannes. Topregisseur Andrej Zvjagintsev (Leviathan) observeert twee antipathieke egoïsten die uit elkaar gaan en vechten om de voogdij over hun twaalfjarige zoontje vooral niet te krijgen. Het emotioneel verwaarloosde kind staat symbool voor de Russische burger. Een bikkelhard portret van een gezin én een land, dat een stevige knoop in je maag legt met visueel superieure feelbad-cinema. Lees hier onze recensie en hier ons interview met Zvjagintsev.

Nu op Telenet Play More.

5. Ni juge, ni soumise

Criminelen weigert ze een hand te geven en wie een grote mond opzet, krijgt meteen van hetzelfde laken een pak. De Brusselse onderzoeksrechter Anne Gruwez biedt in Ni juge, ni soumise een fascinerende en wonderbaarlijke inkijk in de wereld van justitie, met zichzelf in een glansrol. Jean Libon en Yves Hinant, twee makers van het legendarische RTBF-programma Strip-tease, volgden haar drie jaar voor deze documentaire. Honderd minuten lang is het een opeenvolging van memorabele scènes die u aan het scherm kluisteren. Grappig, bizar, ontroerend, leerrijk en fascinerend. Lees hier ons gesprek met Anne Gruwez en de makers van de film.

Nu op aanvraag bij Proximus.

6. The Shape of Water

Begin jaren 60 van de vorige eeuw. In een geheim regeringslabo ontdekt de stomme schoonmaakster Elisa een mysterieuze zeemeerman die daar opgesloten zit. De twee leren elkaar beter kennen en worden tot over hun oren – als een zeemeerman die al heeft – verliefd. Het lijkt een compleet van de pot gerukt verhaal. Maar regisseur Guillermo Del Toro – die in dit interview over zijn voorliefde voor monsters vertelt – slaagt er desondanks in om er een ontroerend sprookje van te maken. "Een genot voor ogen en oren", schreef onze man in zijn recensie. Dat vond ook de Oscar-jury die de film met het beeldje voor de beste film beloonde. 

Nu op aanvraag bij Telenet en Proximus.

7. The Neon Demon

Experiment, durf en verandering vallen altijd toe te juichen. Daarom valt er wel iets te zeggen voor het probeersel van beroepsprovocateur Nicolas Winding Refn (Drive) in The Neon Demon. Elle Fanning speelt een zestienjarige schoonheid die in Los Angeles aankomt in de hoop het te maken als model. Maar de concurrentie is zo jaloers op haar schoonheid en haar jeugd dat ze haar bloed willen drinken. Het resultaat is verrukkelijk grotesk én een controversiële aanval op het ideaal van jeugdige schoonheid in de modellenwereld, inclusief scènes met kannibalisme en necrofilie. 

Nu bij Proximus Movies & Series.

8. Sense8

De wetten van de tv-moguls zijn ongenadig: niet genoeg kijkers betekent het einde van een reeks. No mercy. Slechts heel af en toe lukt het om daar tegenin te gaan. Sense8 is daar een voorbeeld van. Toen Netflix aankondigde dat er geen derde seizoen zou komen, waren de verstokte fans boos. En dat maakte zoveel indruk dat Netflix toch nog een allerlaatste superlange aflevering bestelde. Maar of we daar nu tevreden mee moeten zijn? "Op een schaal van één tot acht scoort de laatste aflevering een viertje", oordeelde onze vrouw.

Nu op Netflix.

9. The Fourth Estate

Op VIER toonde Nieuwsjagers met wisselend succes hoe een krantenredactie werkt. Nochtans kan zo'n redactie ook toptelevisie opleveren. Dat bewijst althans The Fourth Estate, dat een blik achter de schermen van The New York Times gunt tijdens het eerste jaar van Donald Trump als president. Dat Trump met graagte op het medium schiet, maakt het alleen maar spannender. "Wij zijn de vijand die hij nodig heeft", zegt journalist Adam Goldman in dit interview. Het resultaat is in ieder geval fascinerend, oordeelde onze man.

Nu op VRT NU.

10. Sporza Dox

Bent u een meerwaardezoeker voor wie het qua WK-omkadering wat meer mag zijn dan een zoveelste matchanalyse? Dan moet u misschien eens Sporza Dox proberen. Korte documentaires die het antwoord geven op prangende vragen als 'Waarom wordt Nederland in 2022 wereldkampioen?' en 'Wat is het nut van een derde doelman?' Kwestie van aan de cafétoog ook eens iets écht interessants te vertellen te hebben.

Nu op VRT NU