Direct naar artikelinhoud
Podgrond

'Finding Cleo': het ijzingwekkende verhaal van een nationaal trauma

Dit is de enige foto van Cleo die zus Christine heeft.Beeld CBC

In de rubriek Podgrond gaan we op zoek naar de beste podcasts. Vandaag: Missing & Murdered: Finding Cleo, het verhaal van een getraumatiseerde generatie Cree-indianen in een subliem true crime-jasje.

"Mijn zus Cleo stierf in 1975. Ze was elf jaar oud", leest Christine Cameron voor uit een brief die ze schreef aan CBC, de Canadese publieke radio. In haar stem hoor je haar tranen. "Ze probeerde te liften naar Little Pine, terug naar huis in het reservaat. Maar ze werd opgepikt, verkracht, vermoord en gedumpt langs de kant van de weg." Alles wat Christine van haar geadopteerde grote zus weet, is dit verhaal.

Maar is het wel waar? Wat is er precies gebeurd? En waar ligt Cleo begraven? "Is er iemand op deze planeet die ons kan helpen?", schrijft Christine. Dat is het startpunt van de ijzingwekkend spannende en tragische zoektocht Missing & Murdered: Finding Cleo

Christine en Cleo behoren tot de grootste inheemse minderheid van Canada, de Cree. De vorige eeuw heeft de overheid alles op alles gezet om 'het indianenprobleem' (dixit de minister van Indianenzaken) op te lossen. Er werd een actief beleid gevoerd om inheemse kinderen onder te brengen bij witte families, verspreid door heel Noord-Amerika. Zo'n twintigduizend kinderen werden in de jaren 60 tot en met 80 middels een speciaal adoptieprogramma uit huis geplaatst.

'Mijn zus Cleo stierf in 1975. Ze probeerde te liften naar Little Pine. Maar ze werd opgepikt, verkracht, vermoord en gedumpt langs de kant van de weg'
Christine Cameron

Asielhonden

Lillian Semaganis was onderdeel van dit 'probleem'. Als zestienjarige krijgt ze Cleo, waarna ze nog vijf kinderen op de wereld zet. De vijf worden allemaal uit huis geplaatst. Een ontredderde Lillian moest in de krant lezen hoe ze als asielhonden ter adoptie werden aangeboden in vrolijke advertenties.

Advertenties uit het speciale adoptieprogramma voor inheemse kinderen. De kinderen in deze advertenties komen niet voor in de podcast.Beeld CBC

Geen van de zes kinderen kan terugkijken op een gelukkige jeugd. Zoon Johnny werd in zijn adoptiefamilie ingezet als goedkope landarbeider, Christine vertelt hoe ze werd misbruikt en de zussen Anette en April belandden op straat in Toronto. 

De Semaganis-telgen zijn geen uitzondering: uit recent onderzoek blijkt dat de helft van de adopties uit het assimilatieprogramma uiteindelijk stukliep. Zo is Finding Cleo niet alleen het verhaal van een verdwenen zusje, maar het verhaal van generaties getraumatiseerde mensen. 

Grote thema's

Maakster Connie Walker, zelf opgegroeid in een inheemse familie, is de ideale presentator. Ze kent de pijn die leeft in de gemeenschap van binnenuit, maar is buitenstaander genoeg om de grote thema’s invoelbaar te maken voor de (Vlaamse) luisteraar.

Vooropgesteld: het is zware kost. Maar Finding Cleo is vooral een ontzettend spannende en empathische serie. Liefhebbers van true crime-podcasts als Serial zullen de afleveringen verslinden, en ontdekken dat het genre met Finding Cleo volwassen is geworden. De podcast is geen particuliere whodunit, maar een geschiedenis van een nationaal trauma, verteld tijdens de zoektocht naar een elfjarig zusje.

'Finding Cleo' is zware kost, maar vooral een ontzettend spannende en empathische serie

Finding Cleo is te beluisteren via iTunes en podcast-apps als Pocket Casts en Podcast Addict. cbc.ca/radio/findingcleo