Het regime van president Maduro (rechts) krijgt internationaal steeds meer kritiek.
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

"De rechtsstaat is zo goed als afwezig in Venezuela", aldus VN-commissaris

In een nieuw rapport haalt Zeid Ra'ad Al Hussein, de Mensenrechtencommissaris van de VN, hard uit naar het regime in Venezuela. Hij haalt 500 gevallen aan van "verdachte overlijdens" van opposanten en zal het rapport doorsturen naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat is een vooronderzoek begonnen naar Venezuela.

De veiligheidsdiensten van het links-populistische regime in Caracas hebben zich de voorbije jaren schuldig gemaakt aan 500 verdachte overlijdens van opposanten zonder dat daar maatregelen tegen getroffen zijn of een onderzoek naar gevoerd is.

Het rapport haalt onder meer het doodschieten van de rebellerende politieofficier Oscar Perez en zijn aanhangers aan. Die werden eerder dit jaar doodgeschoten toen ze op het punt stonden zich over te geven. De VN gelooft dat Perez en zijn medestanders zijn "geëxecuteerd op bevel van toplui van het regime" in Venezuela.

"De rechtsstaat is virtueel afwezig in Venezuela en die straffeloosheid moet stoppen", staat in het rapport dat vandaag is voorgesteld door Zeid Ra'ad Al Hussein, de Mensenrechtencommissaris van de Verenigde Naties. Het is voor de VN duidelijk dat de basisrechten van de burgers de voorbije jaren steeds meer overtreden worden in Venezuela en dat de overheid daar niets tegen onderneemt.

In totaal zijn er bij geweld van overheidsdiensten de voorbije jaren 505 mensen gedood. Weliswaar werd er naar 357 leden van de veiligheidsdiensten een onderzoek geopend, maar sinds het ontslag van de belangrijkste magistraat in het land zouden die onderzoeken vastgelopen zijn en zou bewijsmateriaal verdwenen zijn. Die magistraat werd de laan uitgestuurd nadat die zich kritisch had opgesteld tegen het regime van de linkse president Nicolas Maduro.

Het rapport van de VN-mensenrechtencommissaris zal overigens worden overgemaakt naar het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat hof was eerder een vooronderzoek begonnen naar de misbruiken in Venezuela.

Meest gelezen