Direct naar artikelinhoud
Vervanging F-16's

NAVO wil dat ons land zo snel mogelijk beslist over vervanging F-16's

Premier Charles Michel en Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO .Beeld Bas Bogaerts

De NAVO wil zo snel mogelijk een beslissing over de vervanging van de Belgische F-16's. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg benadrukt tijdens een onderhoud met premier Charles Michel (MR). 

De premier heeft Stoltenberg uitgelegd dat ons land nog drie scenario's heeft voor de vervanging, maar dat er geen beslissingkomt voor de NAVO-top in juli. Een verlengde levensduur van de F-16's, de officiële procedure met daarin de F-35 en de Eurofighter en het Franse aanbod voor samenwerking behoren tot de opties. Over de officiële procedure wordt in oktober beslist, gaf de premier aan. Of er daarmee ook een eindbeslissing is in het dossier, is niet zeker.

Dat het Franse aanbod wel degelijk nog in overweging wordt genomen, had Michel vandaag al bevestigd. Hij deed dat nadat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in een interview in deze krant had gezegd dat dat niet het geval was. "Je kunt niet doen alsof de Fransen in de procedure zitten", klonk het. "De beslissing wordt in de schoot van de regering genomen, en nergens anders", reageerde Michel.

"We willen zo snel mogelijk een beslissing van België", zei Stoltenberg vandaag. "Of dat deze zomer gebeurt of later dit jaar, is niet belangrijk voor de NAVO." 

Lees ook: Vandeput torpedeert Frans voorstel voor vervanging F-16's, maar premier Michel fluit hem terug

Meer investeren

Het bezoek van Stoltenberg kaderde in de officiële opening van de kantoren van de Belgische delegatie in het nieuwe NAVO-gebouw in Evere. Omdat de nieuwe hoofdzetel zo groot is, wordt de verhuis van de verschillende landen gespreid in de tijd. België was een van de latere landen om de straat over te steken naar de nieuwe constructie in glas en staal.

In de marge van die plechtigheid hadden Michel en Stoltenberg een gesprek in aanloop naar de NAVO-top op 11 en 12 juli. Die zal grotendeels in het teken staan van de strijd tegen terrorisme en de gezamenlijke defensie van de geallieerden. "In 2014 hebben we beslist te stoppen met besparen op defensie-uitgaven", zei Stoltenberg na het onderhoud met de Belgische premier. "Het goede nieuws is dat alle lidstaten intussen de besparingen hebben gestopt. Meer en meer leden spenderen nu 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie of hebben plannen om dat streefdoel te bereiken."

'Ik moedig België aan om meer te doen en te investeren in meer capaciteit. In nieuwe schepen en gevechtsvliegtuigen'
Jens Stoltenberg, secretaris-generaal NAVO

België zit daar nog een eind onder, maar vertoont "enige vooruitgang", volgens de secretaris-generaal. "Ik moedig België aan om meer te doen en te investeren in meer capaciteit. In nieuwe schepen en gevechtsvliegtuigen."

De premier verzekerde dat ons land zijn engagementen zal nakomen. "Er wordt ook gewerkt aan investeringen in schepen en drones. We hebben belangrijke stappen genomen voor onze geloofwaardigheid."