Vlaamse eretekens voor onder meer Lutgart Simoens, Jill Peeters en Gaston Durnez

De Standaard-journalist Gaston Durnez ontving in 1957 de allereerste Vlaamse Persprijs © Jimmy Kets

De Vlaamse regering reikt op 11 juli voor de vierde keer Vlaamse eretekens uit. Dit jaar zijn er veertien gelauwerden. Onder hen onder meer radiomonument Lutgart Simoens, cardioloog Pedro Brugada, weervrouw Jill Peeters en ex-De Standaard-journalist Gaston Durnez.

edm

Het Ereteken van de Vlaamse Gemeenschap is een eervolle onderscheiding en verleent geen voorrechten. Er is ook geen geldprijs aan verbonden. De bekroonden zijn ‘uitzonderlijk verdienstelijk geweest voor Vlaanderen’ of hebben ‘door hun uitzonderlijke talenten bijgedragen aan het positieve imago en de uitstraling van Vlaanderen’. Er is ook het Groot Ereteken voor mensen die zich langere tijd verdienstelijk hebben gemaakt voor Vlaanderen.

Elke Vlaamse minister mag een kandidaat (of kandidaten) voordragen. Dit jaar reikt de Vlaamse regering veertien eretekens uit, waaronder ook vier keer het Groot Ereteken, zo heeft minister-president Geert Bourgeois bekendgemaakt. De eretekens worden uitgereikt op 11 juli, de Vlaamse feestdag.

De gelauwerden zijn: schrijver en journalist Gaston Durnez (die jarenlang mee het gezicht van De Standaard bepaalde), radiomonument Lutgart Simoens, gewezen Vlaams topambtenaar Guido Decoster, imam Khalid Benhaddou, sportdokter Antoon Claes, weervrouw en klimaatspecialist Jill Peeters, directeur van het zorgonderzoekscentrum LUCAS Chantalle Van Audenhove, klinisch psycholoog en rouwverwerkingspecialist Manu Keirse, de drijvende kracht achter Boeren op een Kruispunt Ricky Fokke en oprichter van de galerie De Zwarte Panter Andriaan Raemdonck.

Voormalig rector van de Universiteit Hasselt Harry Martens, cardioloog Pedro Brugada, onderneemster en gewezen VBO-voorzitster Michèle Sioen en grondlegger van de circulaire economie Henri Verstraete ontvangen het Groot Ereteken.