Direct naar artikelinhoud

Twee plofkraken in één nacht: banken en bpost spreken verdere maatregelen af

Woensdagnacht werd nog een geldautomaat opgeblazen in het kantoor van bpost in Lummen.Beeld Mine Dalemans

De banken en bpost hebben vandaag opnieuw rond de tafel gezeten om verdere maatregelen te nemen tegen plofkraken, zo meldt bankenfederatie Febelfin. 

Verschillende maatregelen werden besproken: het verminderen van cash in de geldautomaten, het bijkomend beveiligen van de geldautomaten en het installeren van detectiesystemen die pogingen tot plofkraken snel opmerken.
De banken hadden al maatregelen getroffen en zijn die nu versneld aan het uitrollen, zegt de woordvoerster van Febelfin. Tijdens de vergadering werd bekeken welke maatregelen reeds genomen werden en welke nog kunnen toegepast worden.

Op welke manier de maatregelen concreet geïmplementeerd worden, hangt af van bank tot bank. Maar meer concrete informatie geven Febelfin en de banken uit veiligheidsoverwegingen niet. "We willen de dievenbendes niet op ideeën brengen", zegt de woordvoerster.

Febelfin stelt nog dat de reeds genomen maatregelen en versnelde uitrol ervan helpen, aangezien een deel van de recente kraken is mislukt.

Minder cash in automaten

Na twee nieuwe plofkraken woensdagnacht, kondigde bpost (bpost bank) gisteren bijvoorbeeld al aan om geplande maatregelen versneld te nemen, bijvoorbeeld minder cash in de automaten. Na de verschillende recente plofkraken was er vorige vrijdag ook al overleg tussen de financiële sector, Binnenlandse Zaken, Justitie en de federale politie. Toen werd beslist om de bankkantoren vanaf 23 uur te sluiten en de waakzaamheid bij politiepatrouilles te verhogen.

"Febelfin doet een extra oproep aan het beleid om de zware aanslagen van de voorbije weken een halt toe te roepen en alle middelen in te zetten om de criminelen op te pakken en te vervolgen", besluit de bankenkoepel.

Minder cash in automaten
Beeld Mine Dalemans