Direct naar artikelinhoud
Jacket-gate

'Jacket-gate' ontcijferd: "Melania's jas toont rebellie tegen beleid van Trump"

Op de heen- en terugweg van haar bezoek aan van hun ouders gescheiden kinderen in een detentiecentrum in Texas droeg Melania Trump een Zara-jas met daarop : 'I really don't care, do you?'Beeld REUTERS

Melania Trump is erin geslaagd de wereldwijde aandacht te verleggen van de 'kooikinderen', wier lot onzeker is, naar haar garderobe. Waarom droeg de Amerikaanse first lady op weg naar de kinderen een jas die zegt: "Ik geef er geen zier om"?

Dat het een slechte grap moest zijn. Zo reageerden velen toen ze de foto's zagen. Iemand moest het hoofd van de presidentsvrouw digitaal gemonteerd hebben op een afbeelding van die legergroene Zara-jas met daarop in grote witte 'graffiti'-letters: "I REALLY DON’T CARE, DO U?"

Want mevrouw Trump kan toch onmogelijk zo brutaal zijn om met een boodschap van schreeuwerige onverschilligheid op de rug de 'kooikinderen' te bezoeken die in Texas van hun ouders zijn gescheiden?

Full Brutal Jacket

Toch was het echt. "Ook wij hebben het een ziljoen keer gecheckt", zei Late Night-host Stephen Colbert in zijn bijdrage over de 'Full Brutal Jacket'. "Tijdens haar missie om te laten zien dat ze bezorgd is over die kinderen, droeg Melania Trump wel degelijk een jas met daarop de mededeling dat ze 'er' geen zier om geeft."

'Het betekent helemaal niets. Het is gewoon een jas. Er zit geen verborgen boodschap achter'
Stephanie Grisham, woordvoerster Melania Trump

Maar waar slaat die 'er' op? Wat wilde ze zeggen met die slogan-jas? "Niets", zo liet de woordvoerster van la Trump weten. "Helemaal niets. Het is gewoon een jas. Er zit geen verborgen boodschap achter."

Dat laatste klopt natuurlijk: de boodschap was niet verborgen maar bepaald opvallend. Wat echter niet kan kloppen, is dat deze jas niets zou willen zeggen. Dat is erg ongeloofwaardig als je de garderobe van deze first lady onder de loep neemt.

Manolo's

Die bestaat namelijk enkel uit peperdure designerstukken. Melania is niet de vrouw die, op weg naar een belangrijke missie, onnadenkend een goedkoop niemandalletje uit de hoop plukt. Ze heeft namelijk geen goedkope niemandalletjes. Dit is de eerste keer dat we haar zien in een jas die minder dan 300 dollar kostte.

Bovendien weten de first lady en haar entourage verdraaid goed dat ze met haar kledij moeten opletten. Haar outfit wordt bij belangrijke bezoeken immers door de hele wereld gezien en becommentarieerd. Zo kreeg ze het halve land over zich heen toen ze vorig jaar in 'Manolo's', peperdure naaldhakken van het merk Manolo Blahnik, op het tarmac verscheen bij een bezoek aan Texas tijdens de overstromingen. Ze leek de kloof tussen 's lands leiders en de slachtoffers extra in de verf te zetten.

'Onder enorme druk moest hij wel zijn beleid aanpassen en zijn hart tonen. Maar via die jas zegt Trump misschien tegelijkertijd: 'Ik blijf toch lekker mijn goesting doen''
Sarah Van Leuven, UGent

Met andere woorden: over dat jasje moet zijn nagedacht. Het moest iets betekenen.

Treiterige boodschap

Wat die boodschap dan precies was, was voor velen meteen helder. Dit was geen subtiele politieke hint via kledij en accessoires zoals de beroemde broches van Madeleine Albright, de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, of de sokken van de Canadese premier Justin Trudeau. "Deze jas toont gewoon de smakeloze, harteloze en grove inborst van de Trumps." 

Ook zagen twitteraars en Facebook-gebruikers er een Trumpiaanse poging in om de aandacht af te leiden van de 2.342 kinderen die van hun ouders werden gescheiden. Of een treiterige boodschap van de president zelf. "Onder enorme druk moest hij wel zijn beleid aanpassen en zijn hart tonen. Maar via die jas zegt hij misschien tegelijkertijd: 'Ik blijf toch lekker mijn goesting doen'", zegt docent politiek en media Sarah Van Leuven (UGent).

'Kijk naar het volledige verhaal. Dan is er geen twijfel mogelijk. Dit is rebellie tegen het beleid van haar man'
Christ'l De Landtsheer, Universiteit Antwerpen

De president kwam zelf ook met een verklaring. "De boodschap verwijst naar de Fake News Media. Melania heeft geleerd hoe oneerlijk die zijn en ze trekt er zich niets meer van aan", zo tweette hij in een reactie op 'jacket-gate'.

Twitter bericht wordt geladen...

Maar in al onze verontwaardiging zien we volgens professor Christ'l De Landtsheer (Universiteit Antwerpen), een autoriteit in de politieke psychologie, iets over het hoofd.

Free Melania

"Kijk naar het volledige verhaal", zegt ze. "Dan is er geen twijfel mogelijk. Melania droeg de jas op weg naar Texas en op de terugweg; maar niet tijdens haar bezoek aan de kinderen. De slogan was dus niet aan hen gericht. Hij was voor haar man. Deze first lady ging met haar verklaringen en dat bezoek dat ze zelf organiseerde frontaal tegen hem in. Dat is absoluut ongezien; opmerkelijk. Dit is rebellie. Door zelf op dat vliegtuig te stappen met die boodschap op haar rug, keert ze zich af van zijn beleid. Hij probeert dat nadien nogal voorspelbaar te recupereren, maar dit was Melania's commentaar op hem."

Melania als rebel dus, die het uitschreeuwt via haar kleren. Het is een verklaring die minstens één specifieke groep tevreden zal stemmen: de 'Free Melania'-kliek, die de presidentsvrouw zelf als een gevangene beschouwt.