‘Dood Rani heeft geen invloed op kweekprogramma’

De drie welpjes na hun geboorte in 2016: Rani, Raman en Ravi © BELGA

© BELGA

thumbnail: De drie welpjes na hun geboorte in 2016: Rani, Raman en Ravi
thumbnail: null

Rani was een Aziatische leeuw, de meest bedreigde soort. Ze was nog te jong om actief deel uit te maken van het internationale kweekprogramma. ‘Planckendael gaat verder met dat programma.’

Eveline Vergauwen

Op 25 januari 2016 werd Rani samen met haar broertjes Raman en Ravi geboren in Planckendael. Ze vormden het eerste nest van mama Lorena. De geboorte van de drie welpjes was een primeur voor Planckendael: de eerste drie Aziatische welpjes voor het park.

Gisteren is Rani doodgeschoten, nadat ze ’s ochtends allicht door een menselijke fout uit haar verblijf ontsnapt was.

Sterk bedreigd

De Aziatische leeuw is de meest bedreigde van de twee soorten leeuwen. In de meeste dierenparken zijn enkel Afrikaanse leeuwen te zien. In de natuur leeft de Aziatische leeuw enkel nog in het Gir National Park, in het noordwesten van India. In 2016 werden iets meer dan 500 leeuwen in het park geteld.

Planckendael maakt deel uit van het internationale kweekprogramma voor Aziatische leeuwen. Maar Rani maakte daar nog geen actief deel van uit, omdat ze nog niet vruchtbaar was. ‘Zodra ze vruchtbaar zou geweest zijn, zou ze verhuizen naar een andere dierentuin’, zegt Ilse Segers, woordvoerster van Planckendael. ‘De stamboekhouder beslist op basis van het internationaal stamboek van de genen in welke dierentuin de leeuwen best worden samengezet om te kweken.’ Dat gebeurt om de genetische diversiteit van de soort te bewaken.

De dood van Rani heeft dus geen invloed op het kweekprogramma waaraan Planckendael deelneemt. ‘Dat loopt verder’, aldus Segers.