Ooggetuige vertelt hoe drama tijdens rally nipt vermeden werd: “Plots riepen enkele toeschouwers ‘springen!'”

© if

Mesenaar Peter Cappelle (30) en tientallen andere rallyfans beleefden afgelopen donderdag de schrik van hun leven toen een rallywagen van de weg slipte en tot op een halve meter voorbij stoof.

Thijs Pattyn en Bert Feys

“Het incident gebeurde rond 20 uur achter het voetbalplein van Nieuwkerke”, vertelt Peter. “Enkele wagens hadden al een kleine slipper gemaakt in die bocht vóór de passage van Bryan Bouffier. Zijn Skoda belandde eerst in de berm aan de overkant en trok dan over in het maïsveld, waar wij achter een lint stonden te kijken. Plots riepen enkele toeschouwers ‘springen!’. De wagen kwam tot op een halve meter van het lint. Hij zou ons niet aangereden hebben, maar we zijn in een reflex flink achteruit gesprongen. Ik was enorm geschrokken. De piloot kreeg zijn wagen in het veld weer onder controle en reed enkele tientallen meter verder de weg weer op. Na zijn slippartij had ik niet het gevoel dat hij aan het remmen was. Integendeel, hij bleef gas geven. Dat vond ik onverantwoord. Ik ga vaak kijken naar de rally’s van Ieper, Roeselare en Tielt, maar ik heb het nog nooit meegemaakt dat een wagen zo dicht kwam. Gelukkig was er een veiligheidszone van een tiental meter breed.”

“Daarvoor werden deze zones afgebakend”, aldus Hugo Van Opstal, persverantwoordelijke van Ypres Rally. “De piloot heeft goed gereageerd: hij bleef sturen en bracht de wagen opnieuw onder controle. Het leek gevaarlijk, maar de wagen is niet bij het publiek geraakt. We kunnen moeilijk een zone van 100 meter instellen. De minimumafstand bedraagt overal 10 meter. Op bepaalde risicoplaatsen wordt een grotere zone afgebakend, die goedgekeurd wordt door een commissie van Binnenlandse Zaken. Daarna wordt alles nog eens gecheckt door organisatie, politie en gemeentebesturen.”

Bouffier klokte uiteindelijk de zeventiende tijd op de Qualifying Stage in Nieuwkerke en moest na aankomst nog enkele maïsplanten uit zijn wagen halen.