Direct naar artikelinhoud
Binnenland

"Baas pest bijna altijd mee"

"Baas pest bijna altijd mee"
Beeld Thinkstock

Niet minder dan 11 procent van de Belgische werknemers wordt zwaar gepest. En meestal is de baas betrokken bij die pesterijen. Het goede nieuws: de meeste collega's grijpen in als ze merken dat iemand gepest wordt.

Voor het onderzoek van de KU Leuven en vacature.com werden honderd werknemers uitgebreid ondervraagd die ooit gezien hadden hoe iemand op het werk gepest werd. De meeste getuigen gaven aan dat ze actie ondernamen, en dat hadden de onderzoekers niet verwacht. Bijna twee derde stapte met het verhaal naar de leidinggevende, terwijl een op de twee het slachtoffer advies gaf of de dader aansprak op zijn pestgedrag.

Informeren

"Uit eerdere studies bleek dat 80 tot 85 procent van de getuigen niet reageert als een collega gepest wordt", weet Elfi Baillien, expert people management (KU Leuven). "Maar die onderzoeken gebeurden altijd in fictieve settings. Uniek aan ons onderzoek is dat we voor het eerst in België getuigen hebben ondervraagd die uit ervaring spraken. Vaak wisten ze wel niet waar ze juist terechtkonden met hun verhaal. Werknemers goed informeren is een mooie stap in het antipestbeleid van een organisatie.

"Het is natuurlijk zo dat de oorzaak van pesterijen bij de werkomstandigheden gezocht moet worden en niet in de persoonlijkheid van het slachtoffer. Een stressvolle werkomgeving is een broeinest voor pesterijen. De beste preventie is dan ook zorgen voor een werkbare werkomgeving waar mensen niet te veel onder druk staan."

Op de vraag wie de pesters waren, antwoordde 87 procent van de getuigen dat de baas pest en 81 procent dat ook collega's betrokken waren. Baillien: "Enerzijds zijn er leidinggevenden die effectief pestkoppen zijn. Anderzijds zijn er chefs die volgens de getuigen ook schuldig zijn omdat ze niet ingrijpen."