VIDEO. Afscheid in Harry&Meghan-stijl voor juf Monique en meester Patrick

In ware Harry en Meghan-stijl werden pensionerend meester Patrick en juf Monique vrijdagmiddag door de leerlingen van de vrije basisschool De Tandem in Westkerke ontvangen. Met een glas bubbels in een koets en schreeuwende kinderen langs de straat.

Tim Lescrauwaet

40 jaar geleden ­– met een dag verschil van elkaar – begonnen Patrick Bogaert (59) uit Westkerke en Monique Dewanckele (59) uit Eernegem allebei aan hun carrière als leerkracht. Zij stond al die jaren in het eerste leerjaar in Roksem. Hij gaf veertig jaar les aan hetzelfde leerjaar in de afdeling in Westkerke. Acht jaar geleden fusioneerden de scholen en werden ze collega’s. “Samen hebben we honderden kinderen leren lezen en schrijven”, zegt Patrick trots.

Filmsterren

Gisteren vierden ze samen hun afscheid. Gisterenmiddag staken de directeur, hun collega’s en de leerlingen een afscheid voor Patrick en Monique in elkaar. Ze werden door een koets opgepikt en reden zo naar de school. Daar vormden de leerlingen een luide erehaag. Patrick en Monique leken even filmsterren die door hun fans ontvangen werden. “Het is dan ook bijna een unicum: leerkrachten die veertig jaar bij dezelfde school blijven”, zegt directeur Marc Vandekerckhove. “Dan mag je die mensen al eens in de bloemetjes zetten.”

Volgende week trekken de twee de schoolpoort definitief achter zich dicht. Al zal dat met een dubbel gevoel zijn. “Ik heb het altijd zeer graag gedaan”, zegt Monique. “Al hebben we het onderwijs en de kinderen wel zien veranderen. Ik stond ervoor gekend nogal streng te zijn. Maar zelfs dat lukte niet altijd even goed. De kinderen werden veel mondiger. Maar gelukkig is de dankbaarheid wel altijd gebleven.”

Iedereen herkennen

De twee leerkrachten trakteerden alle kinderen ’s middags ook nog op een ijsje. “Ik hoop dat ze hun hand toch nog opsteken als we ze binnenkort eens in het straatbeeld zien”, zegt Patrick. “Al durf ik niet beloven dat ik ze na verloop van tijd nog allemaal zal herkennen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen