Direct naar artikelinhoud
Festivalitis

Festivaletiquette volgens metalheads: de beste handleiding voor élke festivalganger

Festivaletiquette volgens metalheads: de beste handleiding voor élke festivalganger
Beeld Stefaan Temmerman

U heeft de memo misschien al ontvangen: ondanks het rijkelijk vloeiend bier en de vele zware metalen, overheersen hoffelijkheid en een haast ridderlijke houding op de wei van Graspop. Wij vroegen aan de metalheads wat hun idee is van onberispelijk festivalgedrag, en destilleerden tien tips voor een onvergetelijk festival.

1. Betuig spijt

Een simpele 'sorry' heelt meer dan een pleister op de wonde. Het is een essentieel deel van de weide-etiquette op Graspop: bots je tegen mekander op, dan zeg je dat het je spijt. Dat komt dan neer op zo'n vijftig 'sorry's' per dag, maar niemand ging daar ooit aan dood. Meer zelfs - als je weet dat het deel is van de ervaring, komen de 'sorry's van twee kanten en dat doet deugd. Behandel een ander zoals je zelf behandeld wil worden, is dus het devies. "Loyaal, schappelijk en niet vijandig", zoals één van onze medefestivalgangers het kernachtig omschreef. 

1. Betuig spijt
Beeld Stefaan Temmerman

2. Wees jezelf

"Wat ik grensoverschrijdend gedrag vind op een festival?  Niets. Alles mag, niets moet: hier kan je jezelf zijn", stelt een dame met vuurrood haar aan een pizzastandje. Haar vriendin springt haar dubbel zo sterk bij. "Be yourself! Who cares. Iedereen is hier respectvol, daar hebben we geen regeltjes voor nodig." Wie had dàt nu gedacht: als er geen schenen zijn om tegen te schoppen, schopt men niet. 

2. Wees jezelf
Beeld Stefaan Temmerman

3. Veroordeel niet

Sla een babbeltje, drink een pintje, laat iedereen in zijn eer. Er lopen nogal wat figuren rond op de weide die in het dagelijkse leven misschien wel 'freaks' worden genoemd, maar hier zijn ze thuis. U luistert graag naar foute muziek? Wie niet? Lijkbleek gezicht, extreme outfit, gekke fetish? Welkom. 

3. Veroordeel niet
Beeld Stefaan Temmerman

4. Klaag niet over wat je hoort of ziet

"Volgens mij kan alles hier", zegt ook een oudere dame met een prachtige zilveren manicure aan de linkerkant van de mainstage. "We zijn hier toch naartoe gekomen voor de zwijnerij, of niet?", lacht haar man. Of wacht, de dame herinnert zich één ding dat haar stoorde. "Zonet stond ik bier te bestellen naast een madame met een witte sacoche en haar vingers in haar oren. 'Al dat lawaai, hier!',  zei ze. 'Ja, ga dan naar Rimpelrock hè', zei ik tegen haar." Mic drop.

4. Klaag niet over wat je hoort of ziet
Beeld Stefaan Temmerman

5. Drink sloten bier

Ons ga je het niet letterlijk horen aanprijzen, maar als je aan de festivalganger vraagt wat dé absolute must is op het festival, dan zegt meer dan de helft 'bier drinken'. Zo simpel kan het leven zijn. Hier vind je dan ook tussen de twee mainstages een toog speciaal voor halve liters. Het antwoord 'drank en drugs', is een variatie op het vaak gehoorde antwoord, maar slechts één soort drugs mag hier binnen: marihuana en 'Gras'-pop gaan hand in hand.

"Op house en techno-events worden tegen de avond al latten cocaïne gesnoven", zegt een beer van een Nederlander met een Iron Maiden-shirt. "Dat is toch echt slecht voor de sfeer. Op biertjes kunnen we ook lekker lang door blijven gaan. En de mensen achter de bar doen ook mee: dat zorgt ervoor dat de sfeer écht perfect zit."

5. Drink sloten bier
Beeld Stefaan Temmerman

6. Kom eerder voor muziek dan voor vertier

Naast het bier, de voornaamste verbindende factor: echt iedereen is hier omdat ze fan zijn van de artiesten- en niet voor de sfeer, zoals op andere, niet nader genoemde festivals voornamelijk het geval is.  Er heerst een bijna religieuze eerbied deze vierdaagse: vooral oude goden maar ook nieuwe heiligen worden geëerd. Voor u de niche-liefhebber verwijt van elitarisme: niks van te merken, en ieder zijn ding. Metalen trots en een open geest gaan duidelijk hand in hand. "Waarom wij zoveel van elkaar houden hier? Wij delen dezelfde passie: muziek. Er zijn zoveel soorten metal, en ze zijn allemaal mooi."

6. Kom eerder voor muziek dan voor vertier
Beeld Stefaan Temmerman

7. Wie kleiner is, mag steeds vooraan

Een gebod dat overal zou moeten gelden? Kijk eens wie er achter jou staat, voor je je overgeeft aan ge-headbang of gehos. Is die veel kleiner? Neem dan een stap terug. Ook in de nek zitten wordt niet geapprecieerd trouwens, want 1. dat ontneemt iedereen het zicht en 2. stoerdoenerij is hier niet welkom.  Behalve dan de niet zo occasionele middelvinger en devils horns, natuurlijk.

7. Wie kleiner is, mag steeds vooraan
Beeld Stefaan Temmerman

8. Draag goed schoeisel 

Ook op een, let's be honest, pussy-festival als bijvoorbeeld Best Kept Secret is schoeisel uiterst belangrijk. Wie op de EHBO terecht komt, heeft 9 op de 10 keer een verwonding opgelopen door tussen honderden dronken mensen rond te tsjollen op sandalen of, nog erger, slippers. Dat zal op Graspop niet snel gebeuren. 

"Zeg meiske, gaat gij tennissen? Nee? Waarom hebt ge dan uw tennis-sloefen aan?" kregen we gisteren vriendschappelijk toegeworpen. Hoe vuil onze witte Nikes ook mogen zijn, hier steken ze nog steeds stralend wit af tegen de massa zwarte combat-boots. Sportschoenen zijn doorgaans niet de slechtste optie op een festival, maar je moet donders sterke dikke tenen hebben om ermee in of zelfs naast de moshpit te gaan staan.  

8. Draag goed schoeisel 
Beeld Stefaan Temmerman

9. Raap elkander van de grond

"Ik zal u eens een goed voorbeeld geven van de hoffelijkheid hier: gisteren liet mijn broer zijn gsm vallen in de moshpit, en iedereen ging achteruit om die even op te pakken. En ook elkaar help je meteen terug recht."

 Het ziet er misschien allemaal erg vervaarlijk en agressief uit, maar misschien kan je een moshpit eerder zien als een extréém enthousiaste en energieke knuffel. Wie het slachtoffer wordt van al te enthousiaste moshers, wordt steevast geholpen. Tijdens het optreden van Avenged Sevenfold ging uitzonderlijk bij iemand zelfs even het licht uit - dus trok de band ook voor tien minuten de stekkers eruit, om zeker te zijn dat iedereen gezond en wel verder kon.

9. Raap elkander van de grond
Beeld Stefaan Temmerman

10. Knijp geen deernes in de kont

Van de festivalgangers horen we twee tegenstrijdige zaken: velen zijn ervan overtuigd dat iedereen met rust gelaten wordt, maar vooral jongere meisjes beweren dat ze geen voet kunnen verzetten zonder cat-calling. Wij zijn eerder geneigd van van het tweede te getuigen.

"Ik kan er niet goed tegen dat ze voortdurend mijn lief versieren", zegt een festivalganger naast zijn witblonde vriendin. Op de weg van en naar het toilet werd ze minstens drie keer aangesproken door een paar mannen die haar vader konden zijn, getuigt ze zelf verbaasd - maar niet kwaad. Maar iemand lichamelijk lastigvallen of zwaar onrespectvolle uitlatingen? Dat lijkt eerder de uitzondering dan de regel, al hangt dat natuurlijk af van iemands eigen grenzen. 

"Ik zal weleens een deerne vriendelijk uitnodigen aan onze tafel", zegt een in Dessel verzeilde Brusselaar van een jaar of veertig. "Maar ik weet toch ook dat je niet zomaar iemand mag aanraken? Maar een beetje vocale genegenheid uiten, dat lijkt me niet onwenselijk." Was het allemaal maar zo onschuldig!

10. Knijp geen deernes in de kont
Beeld Stefaan Temmerman