Direct naar artikelinhoud
uitwijzingen

'Special flights' in de lift

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) is tevreden met de cijfers. Het opvoeren van de special flights is dan ook een van zijn stokpaardjes.

De regering zette dit jaar al 27 speciale repatriëringsvluchten in om 144 illegale criminelen en hardnekkige weigeraars het land uit te zetten. "Een flinke stijging in vergelijking met de voorbije jaren."

Speciale terugkeervluchten worden georganiseerd voor de 'zware gevallen' die niet met een gewone lijnvlucht gerepatrieerd konden worden. Het gaat dan om personen die gewelddadig zijn en halsstarrig weigeren te vertrekken. Maar ook om criminelen die in aanraking zijn gekomen met de politie of veroordeeld zijn voor zware feiten.

Die zogenaamde 'special flights' worden door ons land of een buurland georganiseerd. Soms kiest ons land dus om mensen zonder papieren mee te sturen op een vlucht georganiseerd door pakweg Duitsland. Maar het geldt dus ook omgekeerd: Duitsland kan evengoed illegalen meesturen op een vlucht die door ons land wordt ingelegd. Zo'n speciale repatriëringsvlucht openstellen heeft als voordeel dat het Europese grensbewakingsagentschap Frontex dan 80 tot 100 procent van de kosten terugbetaalt.

Dit jaar staat de teller al op 27 special flights waarbij 144 illegalen het land werden uitgezet. Afgelopen dinsdag vertrok er nog een vlucht naar Albanië en voor het eerst sinds lang ook een vlucht naar Guinee. Het Afrikaanse land weigert meestal de landing van dergelijke repatriëringsvluchten op hun grondgebied.

'De ambitie was eerst één vlucht, dan twee vluchten per maand, maar we zitten nu aan drie per maand'
Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA)

Aan boord zaten geen doetjes: een man die veroordeeld was voor vrijwillige doodslag, een die de verkrachting van een minderjarige op de kerfstok heeft met verzwarende omstandigheden, bendevorming en diefstal met geweld. Anderen waren veroordeeld voor geweld en gebruik van wapens of drugsfeiten. De illegale criminelen worden meestal vanuit een gesloten centrum onder begeleiding naar de luchthaven gebracht waar de vlucht vertrekt.

De special flights zitten in de lift. "De ambitie was eerst één vlucht, dan twee vluchten per maand, maar we zitten nu aan drie vluchten per maand", klopt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zich op de borst. Het opvoeren van de special flights om illegale criminelen uit te wijzen, is dan ook een van de stokpaardjes van Francken. Vorig jaar zette hij 25 vluchten in, waarbij 164 illegalen werden gerepatrieerd. In 2014 duikt dat aantal naar 9 vluchten waarbij 100 mensen zonder papieren werden teruggestuurd. 4 van die 9 vluchten gebeurden wel sinds oktober toen Francken staatssecretaris werd, klinkt het op zijn kabinet. Het jaar ervoor, in 2013, werden 14 special flights ingezet.

Wat wel opvalt is dat het aantal illegalen dat wordt teruggestuurd niet echt fors stijgt, ook al stijgen de special flights. "Dat komt omdat we de vluchten bijna altijd openstellen voor buurlanden", weet het kabinet-Francken. "Het is een bewuste keuze om maximaal in te zetten op een deelname en organisatie van dergelijke Frontex-vluchten. Niet alleen bespaart het de overheid flink wat kosten, maar die vluchten hebben een duidelijke signaalfunctie voor de landen van herkomst. Men ziet de burgers ook effectief terugkeren. Vaak wordt er ginder in de media ook ruchtbaarheid aan gegeven. En ook dat heeft een ontradend effect."