Direct naar artikelinhoud
Letterlijk

Letterlijk: de integrale nota van N-VA, en de meest opmerkelijke passages

Bart De Wever, voorzitter van N-VA.

N-VA zet alle hoop voor een volgende staatshervorming op een zo ruim mogelijke openstelling van de grondwet bij het eind van de regeringsrit. Dat blijkt uit een omstandige interne nota over de communautaire partijstrategie, die De Morgen in handen heeft gekregen. 

Lees hier de integrale tekst en de meest opvallende passages.

1. Door een beleid te voeren dat de PS niet zint, willen wij de communautaire appetijt in Franstalig België opwekken. Want hoe je het ook draait of keert, we zullen een tweederdemeerderheid nodig hebben, met een meerderheid in elke taalgroep. Dat is een strategie op lange termijn, met veel risico en zonder zekere uitkomst.

2. Wanneer we de stap naar het confederalisme kunnen zetten, valt niet te voorspellen. Dat kan in 2019 zijn, maar dat zal van de kiezer afhangen.

3. Na herhaalde vraag om de partijrangen niet langer open te zetten en discussies intern te voeren, hebben HV en VW (Hendrik Vuye en Veerle Wouters, nvdr) de rangen weer opengezet. Bovendien dreigden zij de partij af: als niet X, dan stap ik op. Dat is chantage. En dat is een brug te ver.

4. [vraag] Als het niet met de PS is, is het dan ook zonder SH (staatshervorming, nvdr)? [antwoord] Dat heeft heeft Bart De Wever nooit gezegd. Hij heeft enkel gezegd dat als de PS incontournable wordt in Franstalig België en wij gedwongen worden om met de PS te praten, dat het gespreksonderwerp dan confederalisme all the way zal zijn.

5. Wij hebben gekozen voor de weg van de geleidelijkheid. Wij willen de Franstaligen in de positie van vragende partij dwingen.

6. [vraag] BDW (Bart De Wever, nvdr) zegt dat hij het communautaire ook na 2019 in de frigo wil steken. [antwoord] BDW heeft gezegd dat de keuze voor ons duidelijk is: als de Franstalige kiezer de PS incontournable maakt, dan komen wij enkel aan tafel om het confederalisme te realiseren. BDW heeft nooit gezegd dat zonder de PS ook betekent dat het zonder staatshervorming zal zijn. Dus laat de boodschap duidelijk zijn: als het terug met de PS is, dan is het om confederalisme te realiseren.

7. Wij regeren om de communautaire appetijt bij de Franstaligen op te wekken. Nog eens maanden aan tafel gaan zitten met Franstaligen die demandeur de rien zijn, dat is de eigen Vlaamse nederlaag organiseren.

8. Wij steken het communautaire niet in de koelkast, maar in de oven.

9. De kiezer moet alle opties krijgen om over [het communautaire] te beslissen. De Grondwet moet dus wel voor herziening vatbaar worden verklaard.

10. [vraag] De N-VA heeft zelfs niet eens verkregen dat artikel 195 voor herziening wordt vatbaar verklaard / Staat artikel 195 in Atoma? [antwoord] Het is een discussie zonder voorwerp. Bij de 'voor herziening vatbaar'-verklaring wordt het parlement van rechtswege ontbonden en stopt de regering. Wat is dan de politieke waarde van zo'n engagement? Je hebt geen enkele strategische hefboom om dat af te dwingen. Het is een dreigement om de regering te laten vallen, zal nogal indruk maken. Maar in 2019 moet de keuze aan de kiezer zijn, en aan niemand anders. Geen enkele hervorming mag onmogelijk worden gemaakt. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard.

11. In het allereerste artikel van de N-VA-statuten staat dat de partij voor onafhankelijkheid is. En dat zal zo blijven. Dat is het einddoel. Maar het eerstvolgende doel is confederalisme.

12. We gebruiken de federale staat om het beleid te voeren dat de Vlaming al decennia vraagt maar nooit kreeg. De N-VA wordt niet Belgischer, de N-VA maakt de federale overheid Vlaamser. En dat zal bij de PS de appetijt aanwakkeren om  volgende stappen te zetten in de staatshervorming.

Lees ook

Interne nota onthult de communautaire strategie van N-VA voor 2019

De analyse: Wat een interne N-VA-nota (niet) leert over de communautaire strategie van de partij