Direct naar artikelinhoud
Kunstroof

Twee gestolen schilderijen Van Gogh na veertien jaar teruggevonden

Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen

In Napels zijn twee schilderijen van Vincent van Gogh teruggevonden die veertien jaar geleden zijn gestolen uit het Van Goghmuseum in Amsterdam. Het gaat om de schilderijen Zeegezicht bij Scheveningen (1882) en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen (1884-1885).

"Ze zijn terecht! Dat ik dat ooit nog zou kunnen zeggen, daar durfde ik niet meer op te hopen", zegt Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum, in een persverklaring.

In december 2002 was het Van Gogh Museum doelwit van een kunstroof waarbij Zeezicht bij Scheveningen en Het uitgaan van de Hervormde Kerk te Nuenen werden gestolen. De daders waren een ladder opgeklommen en door een raam naar binnen geslopen.

Twee Nederlandse mannen werden uiteindelijk veroordeeld voor de diefstal. Wel was lang onduidelijk waar de schilderijen zich bevonden. Na veertien jaar zijn dus gestolen schilderijen nu teruggevonden tijdens een operatie van de Italiaanse Guardia di Finanza, het team dat onderzoek doet naar georganiseerde criminaliteit.

Zeegezicht bij Scheveningen (1882)

"Geheel tegen de verwachting lijken de gestolen schilderijen in relatief goede staat", schrijft het Van Gogh Museum. "Niet bekend is waar de werken sinds de inbraak in 2002 zijn geweest, maar aangenomen mag worden dat de doeken niet onder geschikte condities hebben verkeerd. Beide werken zijn niet meer voorzien van hun lijst."

Directeur Rüger: "Na zoveel jaar durf je niet meer te rekenen op een mogelijke terugkeer. We zijn het Italiaans Openbaar Ministerie, de leden van het onderzoeksteam van de Guardia di Finanza, de Italiaanse politie, het Nederlands Openbaar Ministerie, de connecties van het Nederlands Openbaar Ministerie in Rome en alle andere betrokkenen ongelooflijk veel dank verschuldigd."

Wanneer de doeken weer in Amsterdam te zien zijn, is nog onbekend.