Direct naar artikelinhoud
Popmuziek

De 'Millennial Whoop': wanneer popmuziek hersenloze brij wordt

'Call Me Maybe'-zangeres Carly Rae Jepsen draait haar hand niet om voor een 'Millennial Whoop' meer of minder

Pop klinkt strakker, gelikter én identieker dan ooit. Van Rihanna tot Nicki Minaj en Maroon 5: alles lijkt in dezelfde siroop te zijn gedoopt. Triest dieptepunt: de 'Millennial Whoop', een korte melodielijn die tegenwoordig in iedere song voorkomt.

Het is geen geheim dat popmuziek (doorgaans) weinig origineel is. Dat is altijd al zo geweest, maar volgens Spaans onderzoek hebben liedjes de laatste jaren nog meer aan diversiteit ingeboet. Dat al die muziek zo identiek klinkt is geen toeval: een belangrijk deel van de hedendaagse hitlijsten wordt geschreven door een opvallend klein clubje mannen, die ook nog eens opvallend vaak uit Scandinavië komen. Mannen met idiote namen als Max Martin, Dr. Luke en Stargate zijn al jaren de hofleveranciers. 

Maar de Amerikaanse muzikant Patrick Metzger geeft in een opvallende blogpost nog een andere reden waarom pop zo op elkaar lijkt: de 'Millennial Whoop', een deuntje dat u in talloze popnummers van de afgelopen jaren terughoort. Metzger: "Het is een bepaalde volgorde in de noten die tussen de vijfde en derde noot een snel uitstapje kennen. Het is als het ware een Wa-oh-wa-oh-patroon. Als je acht noten op de balk hebt staan, zit er tussen nummer drie en vijf nog een extra noot die het zo opzwepend maakt."

Nog volgens de muzikant werkt de 'Millennial Whoop' zo uitstekend omdat mensen gek zijn op herhaling. Herhaling zorgt voor een ‘veilig’ gevoel in de hersenen, omdat u de Millennial Whoop herkent.

Maar oordeelt u vooral zelf. Hieronder een bescheiden selectie van 'Millennial Whoop'-nummers:

Katy Perry — “California Gurls” (1:05)

Fall Out Boy — “She’s My Winona” (0:14)

Stonefox — “All I Want” (2:02)

Twenty One Pilots — “Ride” (0:48)

Andy Grammer — “Forever” (3:15)

Fifth Harmony — “Anything is Possible” (0:20)

CHVRCHES — “The Mother We Share”(0:32)

Chris Brown — “Turn Up the Music” (1:30)