Direct naar artikelinhoud
Politiek

Interne nota onthult de communautaire strategie van N-VA voor 2019

Bart De Wever, voorzitter van N-VA.

N-VA zet alle hoop voor een volgende staatshervorming op een zo ruim mogelijke openstelling van de grondwet bij het eind van de regeringsrit. Dat blijkt uit een omstandige interne nota over de communautaire partijstrategie, die De Morgen in handen heeft gekregen.

en

Lees ook de analyse: Wat een interne N-VA-nota (niet) leert over de communautaire strategie van de partij

In een interne nota van liefst twaalf pagina's met de titel 'communautaire strategie' legt de N-VA-partijtop uit hoe ze een volgende staatshervorming denkt aan te vatten. De nota is opgesteld na het tumultueuze vertrek van Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit de partij en is vorige week donderdag via het eigen partij-intranetwerk verspreid onder alle kaderleden.

De Morgen kon de hand leggen op de tekst. Die leest als een opeenvolging van debatfiches, met een resem lastige communautaire vragen, waarop de N-VA-top een voorbereid antwoord toespeelt aan het partijkader van bestuursleden. N-VA bevestigt de authenticiteit van de nota.

De tekst leest als een opeenvolging van debatfiches, met een resem lastige communautaire vragen

Uit de interne nota blijkt alvast dat N-VA alle hoop stelt op een zo ruim mogelijke openstelling van de grondwet voor de verkiezingen van 2019. Een regeerperiode wordt traditioneel afgesloten met de ontbinding van het parlement en een lijst met de grondwetsartikelen die in de daaropvolgende legislatuur kunnen worden gewijzigd door het nieuw samengestelde parlement. Een ruime verklaring moet N-VA de kans bieden om in de kiescampagne de belofte te kunnen doen dat de staat dit keer wel hervormd zal worden.

In de nota klinkt dat zo: "Geen enkele hervorming mag onmogelijk worden gemaakt. De kiezer moet ook alle opties krijgen om daarover te kunnen beslissen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de grondwet voor herziening vatbaar wordt verklaard."

De Vlaams-nationalisten hebben daartoe evenwel geen enkel engagement verkregen bij de regeringsonderhandelingen, bevestigen bronnen bij de andere coalitiepartijen. Afgesproken is enkel dat er een verklaring met grondwetsartikelen komt, zoals dat altijd het geval is. Of die lijst ruim zal zijn of niet, wordt pas op het eind bepaald. Dat er een geheime afspraak over neergeschreven staat in een 'Atoma-schriftje', zoals vicepremier Jan Jambon in 2014 verklaarde, wordt ontkend.

Dat er een geheime afspraak over neergeschreven staat in een 'Atoma-schriftje', zoals vicepremier Jan Jambon in 2014 verklaarde, wordt ontkend

Dat lijkt ook de N-VA-nota nu te bevestigen. "Bij de 'voor herziening vatbaar'-verklaring wordt het parlement van rechtswege ontbonden en stopt de regering. Wat is dan de politieke waarde van zo'n engagement? Je hebt geen enkele strategische hefboom om dat af te dwingen. Het dreigement om de regering te laten vallen, zal nogal indruk maken."

Onrealistisch scenario

Erg verrassend klinkt de strategie verder niet. "Het eerstvolgende doel is het confederalisme." Maar ook: "Dat kan in 2019 zijn, maar dat zal van de kiezer afhangen." Hoe dat confederalisme er moet gaan komen, blijft minder helder. "Door een beleid te voeren dat de PS niet zint, willen wij de communautaire appetijt opwekken", herhaalt de partijtop. Voorts: "Als de Franstalige kiezer de PS incontournable maakt, dan komen wij enkel aan tafel om het confederalisme te realiseren. BDW (Bart De Wever, BE/JM) heeft nooit gezegd dat zonder de PS ook betekent dat het zonder staatshervorming zal zijn."

'Door een beleid te voeren dat de PS niet zint, willen wij de communautaire appetijt opwekken'

Hoe zo'n staatshervorming zonder PS dan wel gerealiseerd kan worden, wordt nergens in de nota verhelderd. Wiskundig is dat hoe dan ook een erg onrealistisch scenario. Staatshervormingen behoeven een tweederde parlementaire meerderheid alsook een meerderheid in elke taalgroep.

Integraal: lees de nota

De letterlijke nota, 12 pagina's.

Quid N-VA? Ook een interne nota van twaalf pagina's vult niet alle gaten in de communautaire strategie van de Vlaams-nationale partij. Lees de analyse in de Pluszone van De Morgen.