Direct naar artikelinhoud
Geneeskunde

Een op de tien kinderen is immuun voor aids

Zuid-Afrikaanse kinderen met hiv in Johannesburg.

Een op de tien kinderen heeft, net zoals apen, een immuunsysteem dat ervoor zorgt dat ze beschermd zijn tegen aids. Dat besluit de universiteit van Oxford. De bevindingen kunnen een doorbraak betekenen in de strijd tegen hiv.

Onderzoekers hebben het bloed van 1.070 kinderen in Zuid-Afrika getest, allen besmet met hiv. Nooit eerder hadden ze aidsremmers gekregen en geen van hen had overigens echt aids gekregen. De testen toonden dat in hun bloed grote hoeveelheden van het virus zat. Normaal zou daardoor hun immuunsysteem in overdrive moeten gaan of zouden ze uitermate ziek moeten zijn, maar geen van beide was het geval. "In feite negeerde hun immuunsysteem het virus zo veel mogelijk", zegt professor Philip Goulder aan de BBC. "Een oorlog beginnen tegen het virus is in de meeste gevallen de verkeerde strategie."

Enkel bij kinderen

Net doordat het immuunsysteem het virus niet aanviel, overleefde het. Het hiv-virus doodt normaal gezien de witte bloedcellen, de soldaten van het immuunsysteem. Gaat het verdedigingsmechanisme van het lichaam in overdrive, dan kunnen nog meer witte bloedcellen vernietigd worden.

Goulder: "Een van onze conclusies is dat de ziekte hiv niet zoveel te maken heeft met hiv, maar wel met de manier waarop het immuunsysteem reageert." Ongeveer 10 procent van de kinderen zou op een gelijkaardige manier met het virus omgaan, net zoals ongeveer 40 aapsoorten.

De specifieke werking van het immuunsysteem komt enkel bij kinderen voor. Bij volwassenen doet het immuunsysteem er alles aan om het virus zo snel mogelijk te vernietigen, met alle gevolgen van dien. Kinderen hebben een toleranter immuunsysteem.