Weduwe van 11 september daagt Saudi-Arabië voor de rechter

Het Pentagon op 11 september 2001 © REUTERS

Een vrouw die haar echtgenoot verloor bij de aanslagen van 11 september 2001 heeft een klacht ingediend tegen Saudi-Arabië omdat het koninkrijk materiële steun geboden zou hebben aan Osama bin Laden en zijn Al-Qaeda.

Dat melden Amerikaanse media. De klacht komt er twee dagen nadat het Congres, zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, het veto van president Barack Obama naast zich neerlegde en een wet goedkeurde die slachtoffers van 9/11 de mogelijkheid geeft om Riyad te vervolgen vanwege zijn mogelijke betrokkenheid bij de aanslagen.

Stephanie Ross DeSimone diende vrijdag, in haar eigen naam en die van haar dochter, een klacht in bij een rechtbank in Washington vanwege onrechtmatige dood en het opzettelijk toebrengen van emotioneel leed na de dood van haar echtgenoot in het Pentagon, aldus persagentschap Bloomberg. Ze eist een schadevergoeding, maar het is niet bekend over welk bedrag het gaat.

Saudische steun

De wet die donderdag werd goedgekeurd, laat slachtoffers en families van slachtoffers toe elementen van het bewind in Riyad aan te klagen voor een veronderstelde rol in de aanslagen. President Obama was gekant tegen de Justice Against Sponsors of Terrorism Act, omdat die de banden tussen zijn land en Saudi-Arabië kan aantasten en om te vermijden dat andere landen gelijkaardige rechtszaken zouden aanspannen tegen de VS. Vijftien van de negentien daders van de aanslagen van 9/11 waren Saudische burgers, en het land wordt er door sommigen van verdacht steun te hebben geboden aan terreurgroep Al-Qaeda. In 2004 concludeerde een Amerikaanse commissie dat er geen bewijzen zijn dat de Saudische overheid als instituut of functionarissen binnen de overheid Al-Qaeda financieel gesteund hebben. In juli werden echter documenten van een parlementair onderzoek vrijgegeven, waaruit blijkt dat enkele Saudische functionarissen steun hebben geboden, naast vele privépersonen. Saudi-Arabië heeft die aantijgingen steeds ontkend. Het koninkrijk verklaarde donderdag dat het “zeer bezorgd” was over de wet, en heeft gevraagd aan de VS om de tekst aan te passen, om “ernstige onbedoelde gevolgen” te vermijden. De Saudi’s hebben er al mee gedreigd hun bezittingen in de VS te zullen verkopen – om te vermijden dat ze worden aangeslagen.

Overigens zijn er ook een serie Amerikaanse verkozenen die, hoewel ze de wet deze week goedkeurden, nu beducht zijn voor de gevolgen. Ze zouden een aanpassing van de wet voorstellen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content