Met - hou je vast - dodelijke 3,79 promille tegen paaltjes en in gracht

© blg

Een vijftiger uit Torhout kreeg vrijdag een levenslang rijverbod. De man werd met maar liefst 3,79 promille alcohol in zijn bloed achter het stuur betrapt.

tlg

“Buiten categorie. Voor de meeste mensen zelfs dodelijk.” De Brugse procureur Sabine Langenbick hield zich gistermorgen in de politierechtbank niet in. Ze had het over een beklaagde die met maar liefst 3,79 promille alcohol in zijn bloed betrapt werd. “Zelfs toen hij in de gracht beland was, vond hij het belangrijker om een slok whisky te nemen dan om uit zijn wagen te geraken.”

Bart V. (54) uit Torhout kampt met een serieus alcoholprobleem. De man werd in 2015 al drie keer veroordeeld voor rijden onder invloed. Maar dat weerhield hem er niet van om in december van datzelfde jaar laveloos door Torhout te rijden. Hij reed er tegen de signalisatie van een rotonde, ramde wat verderop nog een paar paaltjes en belandde uiteindelijk met zijn wagen in de gracht. Hij was zo zat dat hij uit zijn voertuig moest worden gedragen.

Levenslang rijverbod

De ademtest was dan ook hallucinant: 3,79 promille. Goed voor ongeveer een volledige bak bier. Het parket oordeelde dan ook dat hij lichamelijk ongeschikt is om te rijden en vroeg een levenslang rijverbod voor de vijftiger.

Zijn advocaat probeerde nog met een “genetisch bepaalde verslaving”. Volgens hem kent Bart V. geen mate als hij alcohol drinkt. “Maar die vorige veroordelingen hebben hem wel aan zijn situatie doen werken”, klonk het. “Toen zijn vrouw bij hem weg ging, is hij beginnen te drinken. Hij is nu echter zelfstandig en dreigt zijn zaak te verliezen als hij zijn rijbewijs kwijtspeelt.”

De politierechter had daar amper oren naar en toonde maar weinig medelijden meer met de vijftiger. Hij veroordeelde hem tot een boete van 2.400 euro en een rijverbod van twee jaar. Maar omdat de man duidelijk verslaafd is, legde de rechter hem ook een levenslang rijverbod op. Hij moet zijn rijbewijs dan ook binnen de vier dagen komen inleveren. Na twee jaar kan hij dat in principe wel weer bekomen als hij kan aantonen dat hij volledig van zijn alcoholverslaving af is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen