In Brugge hebben ze een bierleiding, in Varsenare twee biertanks

© mvn

Wie zich nu en dan eens op het terras van het oud gemeentehuis in Varsenare neerploft, zal vanaf nu waarschijnlijk raar opkijken. Naast de ingang van het restaurant staan sinds gisteren twee gigantische tanks te blinken.

Dieter De Milde en Tim Lescrauwaet

Wie donderdag een pintje wou gaan drinken in het oud gemeentehuis te Varsenare was eraan voor de moeite. “Gesloten wegens verbouwingswerken” stond te lezen aan de deur. Een rist werklieden liep er op en af en de binnenkoer leek op een bouwwerf.

Bleek dat de mannen van Inbev er bezig waren met het installeren van twee gigantische biercontainers. Twee keer duizend liter bier vloeit vanaf nu rechtstreeks vanuit de tank achteraan het café via de tapkraan in het glas. Er liggen met andere woorden 8.000 pintjes fris in de tuin van het café.

Zo'n tank heeft nog wel wat extra voordelen. “Doordat er geen CO2 meer aan te pas komt heb je geen hoofdpijn meer de day after”, zegt de kelner die het initiatief coördineerde, Dries de Breyne. “Ook oprispingen zouden daardoor verleden tijd moeten zijn. Met andere woorden de kwaliteit verbetert er sterk op, waardoor de nadelen de dag nadien beter meevallen, wat wil je nog meer”, lacht hij.

Je moet als café blijkbaar al een aardig pintje tappen vooraleer je in aanmerking komt om een biertank in je café te mogen plaatsen van leverancier Inbev. “Niet elk café krijgt zomaar de mogelijkheid om dit te doen”, zegt Dries. “Omdat onze bierconsumptie gelijk is aan dat van vijf gewone cafés samen op één week stelden de mensen van Inbev ons voor om zo'n tank te plaatsen. We gingen op het voorstel in en besloten om er een bezienswaardigheid van te maken voor de klanten. Bij het binnenkomen kunnen ze de tanks nu bewonderen achter de glazen constructie. We zijn trouwens de enige in West-Vlaanderen die er één heeft waar Jupiler in zit.”

Ook het bijvullen is speciaal. In plaats dat de brouwer nu vaten komt leveren, komt een camion met bier speciaal af van Leuven om bij te vullen. “De tank wordt bijgevuld door middel van een slang, een beetje te vergelijken met het vullen van een mazouttank”, zegt barman Pieter. “Op een schermpje kunnen we aflezen hoeveel liter er nog in zit. Vroeger wisten we aan het aantal lege vaten of we er een goed weekend hadden opzitten, vandaag hoeven we enkel nog het schermpje af te lezen”, legt hij uit. “Een nadeel is wel dat de baas perfect kan aflezen hoeveel pinten we onder ons nog dronken na de werkuren.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen