© Dirk Kerstens

Forse stijging van huurprijzen in Antwerpen gestopt

De gemiddelde huurprijs van een woning is in Antwerpen met 23 procent gestegen tussen 2010 en 2014. Maar aan die scherpe stijging lijkt nu een einde gekomen, want in 2015 is de gemiddelde huurprijs met 1,6% gedaald.

Joris van der Aa

In 2015 betaalde de Antwerpenaar gemiddeld 610 euro voor een huurwoning. In 2010 was dat nog maar 495 euro per maand. Dat blijkt uit cijfers die schepen van Sociale Zaken en Woonbeleid Fons Duchateau (N-VA) vrijgaf op vraag van gemeenteraadslid Anke Van dermeersch (VB). “Een spectaculaire stijging”, zegt Anke Van dermeersch. “Huren in Antwerpen is duur. Dat heeft ten dele te maken met het feit dat het aantal woningen in Antwerpen minder snel is gestegen dan de toename van de stadsbevolking. Het aantal woningen is de voorbije tien jaar met 6,5% toegenomen, terwijl het aantal inwoners met bijna 10% is gestegen.”

De forse stijging van de huurprijzen tussen 2010 en 2014 is wel afgestopt, zo blijkt uit de cijfers van Duchateau. De gemiddelde huurprijs van een woning daalde in 2015 met 1,6 procent. Vastgoedmakelaars verwachten niet dat de huurprijzen nog sterk zullen dalen. “Tussen 2010 en 2014 kampte de vastgoedmarkt nog met de naweeën van de bankencrisis”, zo klinkt het bij Welimmo, een bekend makelaarskantoor in Antwerpen.

“De banken waren minder snel geneigd om woonkredieten te geven. Om een hypotheeklening te kunnen afsluiten, eisten de banken steeds vaker de inbreng van eigen middelen, soms tot 20% van de aankoopprijs van een woning. Daardoor werden heel veel jonge mensen, die nog geen eigen kapitaal hadden opgebouwd, verplicht om te gaan huren. En dat heeft de huurprijzen natuurlijk de hoogte in geduwd. Als gevolg van de lage rente worden er nu weer meer woningen verkocht, waardoor de prijzen op de huurmarkt weer een klein beetje zakken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER