Nieuwe interneringswet: Yusuf zat tien jaar vast voor diefstal t-shirt (video)

Mensen met een mentale handicap of geestesstoornis die een licht misdrijf plegen, zoals een winkeldiefstal, kunnen vanaf vandaag niet meer geïnterneerd worden. Minister van Justitie Koen Geens is tevreden dat de nieuwe wet er is, en voldoet aan de eisen van Europa.

Mensen met een mentale handicap of geestesstoornis die een licht misdrijf plegen, zoals een winkeldiefstal, kunnen vanaf vandaag niet meer geïnterneerd worden. Dat staat in de nieuwe interneringswet.

Yusuf Dhabi (43) is zo iemand. Hij was de voorbije tien jaar geïnterneerd voor een banale diefstal, maar is vanmorgen vrijgekomen. Vaak kwamen mensen die om die reden geïnterneerd werden in de gevangenis terecht. Ons land is daar door Europa geregeld voor op de vingers getikt. In 2006 stal Yusuf een T-shirt in een winkel.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V;) is erg tevreden dat die nieuwe wet op de internering er is, en dat ons land nu voldoet aan de eisen van Europa. “Internering was klassiek een levenslange maatregel, die bij de lichtste misdrijven mogelijk was. We hebben de grens opgetrokken, zodat mensen die niet toerekeningsvatbaar het recht hebben op een zekere mildheid in de straftoepassing”, zegt hij aan VTM NIEUWS.

(JH/VTM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content