© Photo News

Chaves wint de Ronde van Lombardije na ultieme jump op de meet

De Colombiaan Esteban Chaves (Orica-Bike Exchange) heeft de Ronde van Lombardije, de laatste najaarsklassieker, op zijn naam geschreven. In een ware uitputtingsslag raakten Uran, Chaves, Bardet en Rosa uiteindelijk weg van het peloton. Het viertal bleef samen tot in de straten van Bergamo, op het laatste steile stuk moest Bardet zijn medevluchters laten begaan.

jtp

De 110e Ronde van Lombardije wijzigde voor het vijfde jaar op rij grondig het parcours aan het Comomeer. Dit jaar reden de renners van Como naar Bergamo, net het tegenovergestelde van vorig jaar. Daardoor werden de bergpassen Miragolo San Salvatore en de Selvino de smaakmakers van deze editie.

Bakelants probeert

De wedstrijd in Como begon met een spervuur aan aanvallen, maar niemand raakte weg in het eerste wedstrijduur. Zo probeerden Sonny Colbrelli en Zdenek Stybar weg te raken, maar het peloton liet niet begaan. Op de eerste klim van de dag, de Madonna del Ghisallo, volgde dan toch de afscheiding voor de juiste vlucht. Mikaël Chérel (AG2R), Damiano Caruso (BMC), Stefan Denifl (IAM) en Rudy Molard (Cofidis) gokten goed en pakten snel zeven minuten voorsprong op het peloton.

De kopgroep van vier werd na halfweg koers echter al snel gehalveerd door het moordende parcours. Denifli en Chérel moesten laten begaan op de beklimming van de Valico Di Valcava (11.6km lang met gemiddeld 8% stijgingspercentage). Dat was het teken voor het peloton om een versnelling hoger te schakelen, met name Jan Bakelants plaatste een versnelling maar werd tien kilometer later weer ingerekend door een gretig peloton.

Favorietenkwartet weg

Robert Gesink was de volgende die probeerde weg te raken, de Nederlander had meer geluk en slaagde er met enkele lotgenoten in het hele peloton te laten verbrokkelen. Een grote groep achtervolgers maakte de oversteek naar de twee overgebleven koplopers, uit de grote groep van zestien namen raakte uiteindelijk een sterk kwartet weg. Niet verrassend drie topfavorieten met Rigoberto Urán (Cannondale), Esteban Chaves (Orica) en Romain Bardet (AG2R), zij kregen het gezelschap van Diego Rosa van Astana. Het viertal begon aan de voorlaatste hindernis van de dag, de afdaling richting Bergamo, met 30 seconden voorsprong op de eerste achtervolgers.

Op het zogoed als vlakke parcours richting Bergamo raakten de achtervolgers geen centimeter meer dichter, op tien kilometer van de streep bedroeg de achterstand een minuut op het kwartet. Nog een laatste hindernis, een venijnige maar korte bult in Bergamo, kon nog een sprint voorkomen en dat had Diego Rosa goed begrepen.

Chaves wint

De Italiaan van Astana probeerde net voor de voet van de puist weg te raken, maar Chaves haalde de thuisrijder snel terug. De Colombiaan toonde zich de snelste bergop, enkel Uran kon in het spoor van zijn landgenoot blijven bergop. Het ging te snel voor de Fransman Bardet, die zijn medevluchters moest laten rijden. Diego Rosa had wel nog een extraatje in de benen en pikte aan, het trio maakte in de laatste rechte lijn uit wie mocht zegevieren. Rosa ging vroeg aan, maar bleef bijzonder lang aan de leiding. Net voor de meet ging de Colombiaan Chaves er echter over en mocht de armen in de lucht gooien!

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer