© AFP

Imponerende Sagan klopt Belgen (en Colbrelli) op hellende aankomst, Van Avermaet blijft nipt leider

Peter Sagan heeft na de tweede nu ook de vijfde etappe van de Ronde van Frankrijk gewonnen. In een hellende sprint in Quimper was de Slovaakse wereldkampioen de sterkste. Sonny Colbrelli en Philippe Gilbert werden tweede en derde, Greg Van Avermaet blijft leider en houdt drie seconden over op Gilbert.

svar

LEES OOK: Sagan heeft record te pakken en bedankt Van Avermaet: “Hij trok de sprint perfect aan voor mij”

Deze vijfde etappe was de eerste waarbij een pak sprinters zichzelf vooraf eens in de haren zullen gekrabd hebben. Met maar liefst vijf hellingen - twee van vierde en drie van derde categorie - kregen de renners in de vijfde rit tussen Lorient en Quimper een geaccidenteerd parcours voor de wielen geschoven. Niet ideaal voor pure sprinters, fantastisch voor mannen met een krachtig eindschot zoals wereldkampioen Peter Sagan en geletruidrager Greg Van Avermaet. Tiesj Benoot en Michael Matthews zouden de rit niet mee kleuren: Benoot gaf op na zijn zware val van gisteren, terwijl ook de zieke Matthews - vorig jaar winnaar van de groene trui - besloot in te pakken.

Twee Belgen op het voorplan

Al vroeg bij de start probeerden twee interessante namen ervandoor te gaan: Anthony Turgis (Cofidis) en Lilian Calmejane (Direct Energie), vorig jaar nog ritwinnaar in deze Tour. Achter hen ging het echter al meteen mis toen Robert Kiserlovski (Katusha-Alpecin) en Gianni Moscon (Team Sky) in een flauwe bocht tegen de grond kwakten na een aanrijding met een motard. Moscon kon snel verder, maar Kiserlovski brak zijn schouder en moest opgeven.

© Photo News

Het avontuurtje van Calmejane en Turgis was geen lang leven beschoren. Na enkele nerveuze kilometers werd onder impuls van oude rot Sylvain Chavanel (Direct Energie) toch een vroege vlucht op poten gezet, met enkele zeer interessante namen en daaronder ook twee Belgen. Chavanel kreeg het gezelschap van Julien Vermote (Dimension Data) en Jasper De Buyst (Lotto-Soudal), ook Toms Skujins (Trek-Segafredo), Elie Gesbert (Fortuneo-Samsic) en Nicolas Edet (Cofidis) glipten mee. U leest het al: geen Wanty-Groupe Gobert, dat ondanks een late poging van Marco Minnaard niet in de aanval te bewonderen zou zijn vandaag.

La Machine slaat weer aan

Onder invloed van de BMC-ploeg van Greg Van Avermaet kregen de zeven koplopers nooit echt veel tijd cadeau. Op het glooiende parcours stoomden zowel kopgroep als peloton snel vooruit, maar op de eerste klim van de dag - de Côte de Kaliforn - achtte Sylvain Chavanel zijn moment gekomen. La Machine liet zijn kompanen achter en pakte zowel op de Côte de Kaliforn en de daarop volgende Côte de Trimen het enige bergpuntje mee. Na die tweede helling ging het in de achtergrond stevig mis toen Elie Gesbert, vorig jaar de jongste deelnemer van de Tour, hard de berm in kwakte tijdens de afzink. De 23-jarige Fransman kwam er met de schrik vanaf, maar zou even later ingelopen worden door het peloton.

© Photo News

Chavanel kwam ook als eerste boven op d Côte de la Roche du Feu, de derde helling van de dag en de eerste van derde categorie. Ook Calmejane grabbelde een punt mee. Vlak nadien kwam er een samensmelting voorin, maar landgenoten De Buyst en Vermote moesten overboord. Enkel Chavanel, Calmejane, Edet en de Let Skujins bleven over. Vooral Skujins liet zich opmerken met enkele snedige aanvallen. Op de Côte de Menez-Quélerc’h leverde het de Let twee bergpunten op, terwijl Calmejane als tweede ook een puntje kreeg. Edet kwam achteraf nog aansluiten bij de twee leiders, maar La Machine zouden we niet meer terugzien voorin.

© Photo News

Het peloton, nog steeds aangevoerd door BMC en occasioneel ook het BORA-Hansgrohe van Peter Sagan, knabbelde beetje bij beetje aan de voorsprong van de drie overgebleven vluchters. Die mochten op de laatste klim van de dag, de Côte de la Montagne de Locronan (derde categorie), om de bergtrui bikkelen. Uiteindelijk haalde Skujins het in een sprintje, waardoor er morgen voor het eerst in de 115-jarige geschiedenis van de Tour een renner uit Letland een officiële trui mag dragen. Skujins kreeg voor zijn exploten ook de prijs van de strijdlust, maar kort nadien was het verhaal van de Let en aanvalspartner Calmejane over en uit.

© Photo News

Alle aandacht dus naar het peloton, dat op 12 kilometer van de finish nog mocht vechten om de bonusseconden. Het sprintje werd gewonnen door Julian Alaphilippe (QuickStep Floors), die drie seconden raapte. Van Avermaet werd tweede in een poging zijn geel tricot te beschermen en kreeg zo ook twee boniseconden cadeau. Het geweld van het bonificatiesprintje werd opgevolgd met een aanval van Rein Taaramae (Direct Energie).

© AFP

Uiteindelijk werd het toch een sprint, maar zonder een pak grote namen. André Greipel, Mark Cavendish, Dylan Groenewegen, Marcel Kittel, Arnaud Démare: allen moesten ze overboord in deze lastige rit. Fernando Gaviria bleef wél aan boord in het peloton, net als Peter Sagan en Greg Van Avermaet. Gilbert opende de debatten in de hellende slotkilometer. Ook Van Avermaet deed zijn duit in het zakje, maar niemand kon op tegen de macht van de wereldkampioen. Sagan won de sprint afgetekend voor een eveneens sterke Sonny Colbrelli, Gilbert moest vrede nemen met plek drie. Gilbert nadert zo wel tot op drie seconden van Van Avermaet in de stand, aangezien hij met zijn derde plek ook vier bonificatieseconden raapte.

© AFP

Uitslag etappe vijf:

1. Peter Sagan (Slk/BOH) 4u48:06 (gem. 42,59 km/u)

2. Sonny Colbrelli (Ita/TBM) op 0:00

3. Philippe Gilbert (Bel/QST) 0:00

4. Alejandro Valverde (Spa/MOV) 0:00

5. Julian Alaphilippe (Fra/QST) 0:00

6. Daniel Martin (Ier/UAD) 0:00

7. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 0:00

8. Soren Kragh (Den/SUN) 0:00

9. Andrea Pasqualon (Ita/WGG) 0:00

10. Vincenzo Nibali (Ita/TBM) 0:00

Algemeen klassement na vijf etappes:

1. Greg Van Avermaet (Bel/BMC) 18u22:00 (gem. 44,56 km/u)

2. Tejay van Garderen (VSt/BMC) op 0:02

3. Philippe Gilbert (Bel/QST) 0:03

4. Geraint Thomas (GBr/SKY) 0:05

5. Julian Alaphilippe (Fra/QST) 0:06

6. Bob Jungels (Lux/QST) 0:09

7. Tom Dumoulin (Ned/SUN) 0:13

8. Soren Kragh (Den/SUN) 0:13

9. Rigoberto Uran (Col/EFD) 0:37

10. Rafal Majka (Pol/BOH) 0:52

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen