Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

"Door verkeerde behandeling kan 'onbekende' soa superbug worden"

Door een condoom te gebruiken bij het vrijen kan mycoplasma genitalium vermeden worden.Beeld ANP XTRA

Soa's worden steeds vaker resistent tegen de antibiotica waarmee dokters ze proberen te behandelen. Als we die behandelingen niet aanpassen, kunnen ze uitgroeien tot 'superbugs', waarschuwen Britse experts. 

De kans is groot dat u nog nooit van mycoplasma genitalium heeft gehoord. Maar deze soa past in het rijtje van gonorroe en chlamydia. Pijnlijke geslachtziektes, en in het geval van mycoplasma kan die op lange termijn zelfs tot onvruchtbaarheid leiden.

De ziekte, die pas in de jaren 80 ontdekt is, zou bij vrouwen pijn in de onderbuik teweegbrengen. Ook zouden vrouwen bloedingen kunnen krijgen na het vrijen, terwijl mannen pijn hebben bij het plassen, of een waterachtige substantie afscheiden uit hun penis. Sommige mensen zouden echter helemaal geen symptomen vertonen, wat het voor hen moeilijk maakt om de ziekte op te sporen.

"Precieze cijfers voor België zijn er niet", zegt Wim Vanden Berghe, wetenschappelijk medewerker voor Sciensano (het vroegere Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid). "Maar uit Britse en Amerikaanse studies weten we dat 1 procent van de bevolking tussen de 16 en de 44 jaar hiermee rondloopt." 

 Antibiotica

Het gevaar van deze soa is volgens de Britse Association of Sexual Health and HIV (BASHH) dat die nu te vaak verkeerd behandeld wordt. Sommige ziekenhuizen in het VK voeren volgens de BASHH ook niet de juiste tests uit om de diagnose te stellen bij de patiënten. Om mycoplasma te bestrijden, krijgen patiënten verschillende antibiotica toegediend, maar als de de verkeerde antibiotica toegediend worden, is de kans groter dat de bacterie resistent wordt. Daarom schrijft het BASHH in een nieuwe richtlijn voor om de ziekte te genezen met twee antibiotica: patiënten zouden zo een zevendaagse kuur moeten krijgen van doxycycline en azitromycine.

"Deze richtlijn is ontwikkeld omdat we het ons niet kunnen veroorloven om de ziekte verder te behandelen zoals we dat de voorbije vijftien jaar hebben gedaan", schrijft Paddy Horner van het BASHH, die de richtlijn mee heeft opgesteld. "Anders zitten we op den duur ongetwijfeld met een gezondheidscrisis, waarin mycoplasma genitalium uitgroeit tot een superbug."

Superbugs zijn bacteriën die resistent zijn geworden, waardoor de behandelingen met antibiotica er geen vat meer op hebben. Binnen de tien jaar kan mycoplasma volgens Horner zo'n superbug worden. 

'Binnen tien jaar kan mycoplasma een superbug worden'
Paddy Horner, British Association of Sexual Health and HIV

De Britse artsen roepen dan ook op om meer op de ziekte te testen en om mensen meer aan te zetten om mycoplasma te voorkomen. Net zoals bij andere soa's kan je de ziekte verhelpen door een condoom te gebruiken bij het vrijen. Vooral wie meer dan vier partners heeft gehad het voorbije jaar zou een risico lopen, zo is al uit eerder onderzoek gebleken. "Zeker in deze tijd van het jaar moet je goed opletten", zegt Van den Berghe. "Voor alle soa's zien we steeds een lichte piek rond festivals en in de zomervakantie."

Gonorroe

Resistentie is voor artsen ook bij andere soa's, zoals gonorroe en chlamydia, een steeds groter probleem, omdat die ook met antibiotica bestreden worden. Dit jaar is er bijvoorbeeld een man met gonorroe in het VK opgenomen, die met de standaardbehandeling niet geholpen was. Hoewel de man uiteindelijk wel genezen kon worden, hadden voordien ook al gevallen in Australië en de VS voor schokgolven gezorgd in de medische wereld. Want resistente bacteriën behoren voor artsen tot een ultiem horrorscenario.

"Voor gonorroe dienen artsen twee antibiotica toe in plaats van een, om het gevaar voor resistentie te verminderen", zegt Vanden Berghe. "Tegen gonorroe wordt zo een beroep gedaan op een therapie van ceftriaxone en azitromycine."

In Vlaanderen is er volgens Vanden Berghe nog geen specifieke richtlijn over hoe dokters mycoplasma genitalium moeten behandelen, omdat de ziekte hier nog steeds als zeldzaam gezien wordt. Een update van de officiële richtlijnen van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) is niet voorzien.