Direct naar artikelinhoud
Dour

Ross From Friends komt naar Dour: de hipste rakker met de snulligste artiestennaam

Ross From FriendsBeeld Ross From Friends

Ross was de harkerige romanticus uit Friends, maar dit weekend leidt hij u alsnog in bekoring op Dour – als architect van dromerige deep house en lofi elektronica. I’ll be there for you, Ross From Friends!

Voor het handjevol mensen dat Ross Geller niet zou kennen: 1. hij was de beminnelijke, neurotische nerd uit de nineties-serie Friends. 2. door welke roedel boswolven werd u eigenlijk opgevoed?  

Van Ross Geller zal ons altijd de hilarische scène met het keyboard bijblijven. Na een volslagen idiote performance kan zijn gechoqueerde ex-liefje Rachel nauwelijks een aanval van reflux bedwingen, terwijl ze kreunt: “Ik kan niét geloven dat hij me ooit met diezelfde vingers heeft aangeraakt.”

Helaas! Díe Ross treedt zaterdagnacht niét aan op Dour met een floppydisk vol scifi-blieps of ander joligs. Al scheelt het soms niet veel. De Ross From Friends op Dour is het semi-ironische alter ego van de Brit Felix Weatherall, een elektronische strandjutter die zichzelf niet zo ernstig neemt, maar wel serieus bedreven is in héérlijk retrofuturisme, soezerige lofi-house, gruizig experiment en trippy breakbeats.

Felix Weatherall is zowat de hipste rakker in de hedendaagse lofi, met de snulligste artiestennaam ter wereld

Daarmee is hij vandaag zowat de hipste rakker in de hedendaagse lofi. Met 'Talk to Me You'll Understand' gooide Weatherall drie jaar geleden al hoge ogen, met een uniek geluid dat hem meteen een set in de Berlijnse Panorama Bar opleverde. En onlangs bracht hij de gewéldige EP Aphelion uit op Brainfeeder, het label van Flying Lotus waarop eind deze maand ook zijn eerste langspeler Family Affairs verschijnt.

Ross From Friends & @pohodafestival Thx to @stenbed for video #rossfromfriends #pohoda2018 #lofi #house #deep

Een foto die is geplaatst door null (@rave.cz) op

Dour noemt hem een “experimentele producer van elegante, doordachte house”, maar die vlag dekt de lading eigenlijk maar half. In Colchester groeide Weatherall op als tiener, die door zijn melomane vader een duwtje in de rug kreeg richting italodisco en HI-NRG, een genre dat zijn oorsprong vond in eurodisco en synthpop. Geïnspireerd door die messcherpe synths, pulserende drummachines en de positieve vibes van die muziek, hield Weatherall altijd eenzelfde sound voor ogen. 

Al maakt hij wel eerst een haarscherpe bocht naar een ander parcours met de dubstep van een van zijn eerdere projecten, Munching Beans. (En ineens klinkt Ross From Friends niet half zo achterlijk meer als nom de plume)!

Zeemeeuwen een zeemzoete funk

Online houdt Weatherall graag zijn excentrieke rolletje als goofball vol, maar zijn muziek klinkt vooral inventief en vernuftig. Zelfs al worden de songs al eens samengehouden door goedkoop klinkende drumbeats of analoog gekraak. De door zeemzoete funk en zeemeeuwen (!) aangedreven dreamwave van zijn recente culthitje 'John Cage' is een van onze persoonlijke favorieten, maar zijn obsessieve detailzucht komt net zo goed naar voren op drie mini-albums die een jaar geleden verschenen. 

In de intieme beslotenheid van je slaapkamer komen die net zo goed tot hun recht als in een donkere club.

Live ontmantelt Weatherall dan weer zijn songs, om ze met twee extra muzikanten opnieuw op te bouwen. Die composities met gitaar, saxofoon, keyboard en Ableton zal u wellicht op Dour horen. Al zou Ross From Friends u voor de gein net zo goed op het verkeerde been kunnen zetten met een keyboard en dierengeluiden. In dat geval kunt u hem natuurlijk altijd collectief een koekje van eigen deeg geven met het tijdloze gebaar hierboven.

Ross From Friends speelt zaterdag 14/7 op Dour.