Direct naar artikelinhoud
Nederland

Nederlandse provincie laat bijna duizend edelherten neerschieten

Nederlandse provincie laat bijna duizend edelherten neerschieten
Beeld REUTERS

De Nederlandse provincie Flevoland laat zo snel mogelijk 980 edelherten in de Oostvaardersplassen (OVP) neerschieten. Dat besluit hebben Provinciale Staten van Flevoland woensdagavond na een urenlang debat genomen.

Ongeveer 180 konikpaarden verhuizen naar een gebied elders in Europa. Er blijven dan nog 1.100 herten, paarden en koeien in het natuurgebied over, die samen in een kleiner gebied moeten leven, maar wel met meer beschutting rondom. Staatsbosbeheer moet met een plan komen hoe het grootschalige afschot het best kan plaatshebben.

De Nederlandse partijen GroenLinks en de Partij voor de Dieren waren tegen. Een meerderheid van de twaalf politieke fracties in de Staten onderschreef grotendeels de nieuwe beheeradviezen van een commissie onder leiding van oud-staatssecretaris Pieter van Geel (CDA). Het advies kwam na een strenge winter waarin duizenden dieren bezweken. Dat mag nooit meer gebeuren, vinden alle Flevolandse politici.

Flevoland wil de edelherten liever verhuizen naar een andere plek, maar dat lijkt niet te gaan lukken, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harold Hofstra woensdag. Hij zal nog een advies vragen, maar het moet geen eindeloze zoektocht worden. Haast is geboden om voor de winter klaar te zijn. Wat wel gaat gebeuren is dat de dieren in het gebied stuk voor stuk worden geteld voordat jagers op pad gaan. Dat is nodig omdat er in het verleden vaker aantallen dieren verkeerd zijn geschat.