Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Prijzen ruwe olie gaan voortdurend op en neer

De olieprijzen zijn gisteren hard gedaald om vandaag weer licht te stijgen. De Libische staatsoliemaatschappij maakte bekend dat zij 4 exportterminals wil heropenen. Dat zou betekenen dat het wereldwijde olieaanbod verder oploopt. Ook zorgen over het escalerende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China wogen opĀ de prijs.Ā Het volatiel karakter van de prijs maakt voorspellingen moeilijk.Ā 

Een vat Amerikaanse olie daalde gisterenĀ  (Belgische tijd) metĀ  4,3 procent tot 70,92 dollar. De prijs van Brentolie zakte 6 procent tot 74,13 dollar per vat. Het ging om de grootste prijsdalingen in jaren. Het nieuws uit LibiĆ« en het handelsconflict tussen de VS en China overschaduwden nieuwe cijfers waaruit blijkt dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week juist flink zijn afgenomen.

De oliemarkt maakt een onrustige periode door. Door de nieuwe sancties tegen Iran gingen de prijzen onlangs nog stevig omhoog. Het oliekartel OPEC en Rusland beslotenĀ daarom dat hun olieproductie wel weer wat opgevoerd kon worden. De oliegrootmachten hielden de productie sinds begin 2017 juist beperkt om zo overschotten weg te werken en de prijzen op te krikken.

Geen effecten aan de pomp

De consument kan genieten van een lagere prijs, maar dat hangt van bedrijf tot bedrijf af

Belgische Petroleum Federatie

U zal de daling van de olieprijs niet meteen voelen aan de pomp. ā€œDe consument kan genieten van een lagere prijs, maar dat hangt van bedrijf tot bedrijf afā€, zegt BPF, de Belgische Petroleum Federatie. De prijs aan de pomp bestaat vooral uit accijnzen en energiebijdragen. Dat zorgt er ook voor dat de daling van de olieprijs minder voelbaar is voor de consument.

Goed voor de bedrijven?

Om echt een effect te hebben moeten we weg van die 70 dollar per vat, dus meer evolueren naar 65 dollar of zelfs 60 dollar per vat

Geert Gielens, hoofdeconoom Belfius

Belgische bedrijven zijn heel energiegevoelig. Het VBO, het Verbond van Belgische Ondernemingen, verwelkomt elke daling in de olieprijs. Volgens Geert Gielens,de hoofdeconoom van Belfius,Ā  heeft deze daling geen grote gevolgen omdat de prijs nog te hoog is. ā€œOm echt een effect te hebben moeten we weg van die 70 dollar per vat, dus meer evolueren naar 65 dollar of zelfs 60 dollar per vatā€, zegt Geert Gielens, hoofdeconoom van Belfius.

Wat brengt de toekomst?

Vandaag om 13 uur bedroeg de prijs voor een vat ruwe olie 70,90 dollar. Deze prijs kan elk moment veranderen. Door ditĀ volatielĀ karakter is het voor experten moeilijk om een vooruitzicht te geven.

Ā 

De prijs van de olie hangt naast vraag en aanbod ook af van geopolitieke factoren zoals Iran en de onrust in het Midden-Oosten. De prijs kan dus alle kanten uitgaan

Geert Gielens, hoofdeconoom Belfius

ā€œDe olieprijs is een uitkomst van uiteenlopende factoren, dat maakt het moeilijk om die te voorspellenā€, zegt BPF. ā€œDe prijs van de olie hangt naast vraag en aanbod ook af van geopolitieke factoren zoals Iran en de onrust in het Midden-Oosten. De prijs kan dus alle kanten uitgaanā€, bevestigt econoom Geert Gielens.

Meest gelezen