Direct naar artikelinhoud

Opschudding na executievideo in Kameroen: twee moeders met kinderen in koelen bloede vermoord door regeringssoldaten

Een militair dwingt een van de vrouwen om te gaan zitten. Even later wordt ze doodgeschoten, samen met haar kind en een andere vrouw en haar kind.Beeld rv

In Kameroen gaat op de sociale media een video rond waarin vermoedelijke regeringssoldaten twee vrouwen en hun kinderen executeren omdat ze banden zouden hebben met de Nigeriaanse jihadistische terreurgroep Boko Haram. Een woordvoerder van de regering, Issa Tchiroma Bakary, doet het filmpje af als "fake news", maar zegt wel dat "het staatshoofd Paul Biya een onderzoek heeft bevolen".

In de video, die dinsdag werd gepubliceerd en die al duizenden keren werd gedeeld, zijn mannen in militaire kleding te zien die lijkt op de uniformen van het Kameroense leger. Twee vrouwen en twee kinderen zitten op hun knieën op de grond. Alvorens ze worden geëxecuteerd, zeggen de mannen dat het viertal gevangen werd genomen bij een aanval tegen Boko Haram. 

Beschuldigingen van buitensporig geweld

Waar en wanneer de beelden precies werden gemaakt, is niet duidelijk. Het Kameroense leger voert in de regio Extrême-Nord, aan de grens met Nigeria, wel een offensief tegen bastions van Boko Haram. 

Mensenrechtenorganisaties en andere ngo's beschuldigen het leger van Kameroen er regelmatig van buitensporig geweld te gebruiken tegen personen die ervan verdacht worden tot Boko Haram te behoren. Kameroen ontkent steevast alle verwijten.

Vanwege de aard van de beelden heeft de redactie besloten ze niet te publiceren.