Brusselse beurs wil profiteren van Brexit: “Regering moet meer doen om bedrijven aan te trekken”

© EPA-EFE

De federale regering moet meer doen om bedrijven aan te trekken die omwille van de Brexit uit Londen willen vertrekken en een bijkomende vestiging openen op het Europese vasteland. Die boodschap gaf de topman van de Brusselse beurs, Vincent Van Dessel, donderdag mee bij de voorstelling van de cijfers van het eerste semester. Brussel staat niet op de kaart bij bedrijven die over een brexit praten, klonk het.

“We merken steeds meer dat, hoewel er enkele elementen in het voordeel van Brussel zijn, Brussel helemaal niet op de kaart staat voor zij die over een brexit praten”, zei de CEO van Euronext Brussels. Er zijn wel initiatieven geweest, vooral van minister van Financiën Johan Van Overtveldt en rond verzekeraars, klonk het. “Maar het offensief komt eerder van Parijs, Amsterdam, Dublin en Luxemburg.”

Van Dessel mist een “sterk signaal van de regering”, een signaal dat België financiële spelers wil ontvangen. Die financiële spelers trekken nu naar Parijs en Amsterdam. De overheid zou aan geïnteresseerde bedrijven moeten vragen wat zij concreet nodig hebben of wat hen interesseert, zoals Frankrijk en Nederland volgens de beurstopman wel doen.

“De minister van Financiën is actief, maar er is geen sterke boodschap van de regering.” Het moet door iedereen gedragen worden. Daarbij werd ook verwezen naar Nederland, dat de taks op dividenden schrapt. België moet dus meer doen, of minstens een duidelijk beleid hebben. Nu is de brexit een “gemiste kans” voor Brussel.

Euronext Brussels vraagt van de regering ook een inspanning voor de particuliere belegger, met een uitzondering voor de effectentaks. Die effectentaks van de regering kwam dit jaar in voege: beleggers moeten bij een effectenrekening 0,15 procent taks betalen indien de effectenrekening (aandelen, obligaties ...) meer waard is dan 500.000 euro per persoon. Van Dessel vraagt een uitzondering van de taks voor aandelen van kleine tot middelgrote beursbedrijven met een marktkapitalisatie van minder dan een miljard euro. De maatregel kost volgens hem slechts zowat 8 miljoen euro, maar het positieve effect voor de beurs kan groot zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen