FANC: “Ontbrekend document Tihange 3 van geen tel, enkel eindresultaat telt”

© Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Donderdag raakte bekend dat Engie Electrabel de plannen “as built” van de bunker van de kerncentrale Tihange 3 niet meer terugvindt. De centrale ligt stil sinds in het gewapend beton van de bunker - een gebouw in het niet-nucleaire gedeelte waarin de back-upsystemen zijn ondergebracht - anomalieën werden vastgesteld. Bij de nucleaire waakhond FANC luidt het dat de problemen met archivering van documenten van geen tel zijn. “Het enige wat voor ons telt, is of de weerstand van het gebouw (bijvoorbeeld bij een vliegtuiginslag, red.) voldoende is”, zegt communicatiedirecteur Erik Hulsbosch. Pas als daar zekerheid over is, wordt groen licht gegeven voor de heropstart van Tihange 3.

Begin juli gaf Engie Electrabel toe dat er in een bijgebouw van de kerncentrale van Tihange 3 constructiefouten waren vastgesteld. In het gewapend beton van het plafond werden bij herstellingswerken anomalieën aangetroffen, omdat het staal in het gewapend beton niet op de plaats zit waar het zou moeten zitten volgens de plannen. Engie Electrabel veronderstelde toen dat het staal verschoven is bij het gieten van het beton.

De uitbater beschikt nog over de ontwerpplannen en over de plannen “certified for construction”. De plannen “as built” (na de bouw), die eventuele afwijkingen van het originele ontwerp vermelden, zijn momenteel onvindbaar, berichten de kranten van Sudpresse.

Voor het FANC lijkt dat geen onoverkomelijk probleem, zo laat de communicatiedirecteur uitschijnen. Het zou wel betekenen dat er extra onderzoek en berekeningen nodig zijn om te controleren of er nog anomalieën in het gebouw aanwezig zijn. Pas na dat onderzoek kunnen de herstelwerken starten. “Maar wij zetten pas het licht voor een heropstart op groen, als de structurele integriteit van de bunker voldoende bewezen is”, aldus Hulsbosch. “Het FANC voelt zich hierbij door geen enkele timing gebonden.”

In een korte reactie laat Electrabel weten dat het bedrijf de plannen “certified for construction” in het bezit heeft. “We hebben de originele gecertificeerde plannen op basis waarvan de bouw werd gerealiseerd in ons bezit”, dixit de woordvoerster. Het bedrijf verzamelt nu alle gegevens die nodig zijn voor de analyses en berekeningen in navolging van de ontdekking van de anomalieën. “We stellen een dossier op voor het FANC om te bepalen of het gebouw conform de veiligheidseisen is.” Volgens de woordvoerster “werd er niets verloren”, “we bouwen het geheel terug op, het dossier, de verschillende elementen, de plannen, de schema’s”.

Engie Electrabel heeft 30 september vooropgesteld als datum waarop de centrale heropgestart kan worden, maar dat kan dus nog veranderen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen