Direct naar artikelinhoud
NAVO-top

"Smakeloos" noemt de Europese Commissie reacties op Junckers gewiebel

Jean-Claude Juncker wordt door enkele regeringsleiders, onder wie de Nederlandse premier Mark Rutte, overeind gehouden.Beeld AP

Tijdens de NAVO-top in Brussel waren alle ogen gericht op de Amerikaanse president Donald Trump. Maar ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vestigde de aandacht op zich met zijn vreemde gedrag. De Luxemburger wankelde en moest ondersteund worden. "Rugproblemen", luidt de officiële verklaring, maar het is een publiek geheim dat Juncker wel een glaasje lust.

Als afsluiter van een top wordt traditioneel een groepsfoto gemaakt. Dat gebeurde ook gisteravond in het Brusselse Jubelpark. En daarbij viel vooral Juncker op. Niet zozeer tijdens de fotosessie zelf, maar vooral voor- en achteraf. Op weg naar de fotoshoot viel op hoe de voorzitter van de Europese Commissie wankelde, en moeite leek te hebben om zijn evenwicht te behouden. 

In korte tijd werden talloze video's geüploaded en tweets verstuurd over Junckers gewankel. Op sociale media werd vervolgens druk gespeculeerd over Juncker: wellicht was de man dronken. Want keek hij niet wel eens vaker te diep in het glaasje? "Smakeloos", reageert de Europese Commissie nu. Woordvoerder Margaritis Schinas verklaart de gezondheidstoestand van de Europees leider. Hij zou last hebben van ischias, en een aanval hebben gehad van een zeer pijnlijke rugpijn. 

Twitter bericht wordt geladen...

Hij werd door zijn collega's bij de arm genomen en ondersteund. Ook toen de groep na de foto richting het galadiner wandelde, had Juncker steun nodig. Onder meer de Nederlandse premier Mark Rutte en diens Portugese collega Antonio Costa zorgden ervoor dat Juncker niet viel. De beelden gaan ondertussen de wereld rond.

Gevraagd naar de gezondheid van Juncker antwoordde Rutte dat de commissievoorzitter "al een tijdje een rugprobleem heeft". Volgens Costa kampt zijn collega met een hernia. Ook Juncker zelf verklaarde eerder al dat hij last heeft van een hernia, en dat die zijn bewegingen kan beïnvloeden. Tevens wijt hij zijn rug- en beenpijnen al eens aan een auto-ongeluk dat hij had in 1989.

"Ik denk dat het smakeloos is dat sommige media proberen beledigende krantenkoppen te schrijven over Junckers rugpijn", zegt Schinas. Elke suggestie van alcoholgebruik wordt verder van tafel geveegd door de woordvoerder. "Ik denk niet dat het elegant of eerlijk is om deze suggestie te wekken."

Niet eerste keer

Voormalig eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) reageerde bij de VRT op de beelden, en lijkt weinig geloof te hechten aan die officiële uitleg. Het is immers een publiek geheim dat Juncker al eens te diep in het glas kijkt. 

Het is ook niet de eerste keer dat dergelijke beelden van de man opduiken. Eind vorig jaar was al te zien hoe Juncker, bij zijn aankomst in Rome, over de rode loper zwalpt en ondersteund moet worden door Europees president Donald Tusk en de Maltese premier Joseph Muscat. Nu gaat het dus mogelijk om een gelijkaardig incident. "Juncker is dé leider van de Europese Unie. Als hij zo'n gedrag vertoont, is dat een zeer spijtige zaak", aldus De Gucht.

'Juncker is dé leider van de Europese Unie. Als hij zo'n gedrag vertoont, is dat een zeer spijtige zaak'
Karel De Gucht, voormalig eurocommissaris