Een mars waarbij geprotesteerd wordt tegen de investeringen van het Ierse nationale staatsfonds in fossiele brandstoffen.
Volledig scherm
Een mars waarbij geprotesteerd wordt tegen de investeringen van het Ierse nationale staatsfonds in fossiele brandstoffen. © Trocaire

Ierland eerste land ter wereld dat afstapt van fossiele brandstoffen

De Republiek Ierland wordt het eerste land ter wereld dat haar investeringen in bedrijven met fossiele brandstof verkoopt. Vandaag is een dergelijk wetsvoorstel in het Lagerhuis aangenomen met steun van alle partijen.

13 reacties

  • Pieter Schiettecatte

    6 jaar geleden
    Ludo, een CO2 molecule heeft trillingsmodes in het infrarood. Het kan dus m.a.w. warmte/IR eenvoudig opslaan (en heruitzenden). Bij zeer lage concentraties is dit effect al uitgesproken. Zonder CO2 lag de gem. temperatuur hier onder vriespunt van water, je kan je dus voorstellen wat deze recente verdubbeling teweeg kan brengen.
  • marc verleysen

    6 jaar geleden
    Ludo Van Nuffelen, inderdaad, maar de media verzwijgen dit. Er wordt een drama gemaakt van 400 ppm nu (komende van 280 goed 30 jaar geleden), maar niemand zegt erbij dat de gemiddelde waarde (over miljoenen jaren gemeten) 1600 ppm is en toen was er GEEN verbranding van fossiele brandstoffen. We zitten dus thans slechts op 1/4 van de gemiddelde hoeveelheid CO2 in de atmosfeer.
  • Ludo Van Nuffelen

    6 jaar geleden
    Volledig overbodig en nefast voor de Ierse economie....CO2 is NIET het probleem..zolang niemand míj kan uitleggen hoe één CO2 molecule 2499 molecule lucht gevoelig kan opwarmen want dat is waar wij over spreken als we spreken over 400 ppm!!!
  • ronny cuypers

    6 jaar geleden
    Als ze dan al die vrijgekomen gelden gaan investeren in laadpunten voor elektrische auto's en in de duurzame productie van elektriciteit is het prima.
  • Anne Nonsia

    6 jaar geleden
    Hoe maken ze hun elektriciteit? Juist! Door het verbranden van fossiele brandstoffen of afval... wat een zever allemaal. 60% van hun co2-uitstoot komt uit elektriciteitsproductie! Elektriciteit is een erg vuile brandstof mensen, wordt wakker!!