Direct naar artikelinhoud
Boerkiniverbod

Gent gaat in beroep tegen vernietiging boerkiniverbod in zwembaden

Gent gaat in beroep tegen vernietiging boerkiniverbod in zwembaden
Beeld REUTERS

De stad Gent gaat in beroep tegen de beslissing van een rechtbank om het boerkiniverbod in twee zwembaden te vernietigen. Dat meldt de VRT. Zwemmen in boerkini verbieden "vanwege de hygiëne" of "om veiligheidsredenen" is niet gerechtvaardigd, stelde de rechter. De N-VA reageerde eerder vandaag ontstemd over dat besluit.

Het gemeentelijk zwembadcomplex Ter Wallen in Merelbeke en het stedelijk zwembad Van Eyck in Gent mogen moslima's niet langer ver­bieden om een boerkini te dragen. De moslima's die de zaak voor de rechter brachten, kregen een morele schadevergoeding toegekend.

De zwembaden in kwestie moeten hun reglement onmiddellijk aanpassen. De stad Gent besliste intussen in beroep te gaan tegen de beslissing, maar in afwachting mogen moslima's wel in boerkini gaan zwemmen.

Volgens de VRT heeft het schepencollege van Gent zich vandaag twee uur beraad over de vraag of het in beroep zou gaan. Open Vld en sp.a waren snel overtuigd, en konden Groen uiteindelijk overhalen om beroep aan te tekenen. 

Lees ook: Boerkiniverbod sneuvelt in twee zwembaden, volgt straks de rest? "Rechter kan dwangsom opleggen"

N-VA: "Provocatie"

N-VA, voor wie het boerkiniverbod een gevoelig thema is, reageerde vanmorgen afkeurend op het vonnis. "Boerkini's horen niet thuis in onze zwembaden. Weg ermee", reageert staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken op Twitter. "Hoeveel moslima's vragen hier eigenlijk om?", voegt hij er in een tweede tweet aan toe.

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir vindt de boerkini "een doelbewuste provocatie tegen de gelijkheidsgedachte".

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).Beeld Photo News

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Antwerpen is alvast niet van plan om iets te veranderen aan het reglement in de zwembaden, ook al loopt er ook in die stad een rechtszaak. "We gaan op onze beurt het gevecht aan voor de rechtbank en dringen desnoods aan op bijkomend wetgevend werk", zegt schepen voor Diversiteit en Inburgering Fons Duchateau (N-VA). "En dat doen we niet op basis van hygiëne of veiligheid. Want in één zaak wil ik de moslimactivistes volgen: dat zijn niet de redenen waarom we de boerkini moeten bestrijden. Wel omdat we dit vanuit onze maatschappelijke normen en waarden niet willen."

Twitter bericht wordt geladen...

Groen vermoedt dat N-VA de discussie wil gebruiken om de aandacht af te leiden van het federale begrotingstekort. "Hoeveel keer past de N-VA deze truc nu al toe?", vraagt Brussels parlementslid Bruno De Lille op Twitter. "Spreken we af dat we er deze keer niet intrappen?"

Twitter bericht wordt geladen...

Discriminatie op basis van geloof

Volgens advocaat Joos Roets is het verbod discriminatie op basis van geloof. "Moslima's die een bedekkend zwempak willen dragen uit religieuze overwegingen worden benadeeld ten opzichte van vrouwelijke zwemmers die minder bedekkende zwemkledij dragen. In geen van de aangeklaagde zwembadreglementen wordt dat onderscheid objectief en redelijk verantwoord", duidt de advocaat in De Standaard

Het is voor het eerst dat een gewone rechter zich uitspreekt over een boerkiniverbod in zwembaden.

Discriminatie op basis van geloof
Beeld anp