Direct naar artikelinhoud
De dag van

Waarom heten onze frieten 'French fries'?

Een pakje Belgische friet. Of French fries, zoals ze in het Engels heten.Beeld Thinkstock

Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze zomervakantie elke dag een goede vraag. Vandaag: French Fries Day.

Bier! Chocolade! De Rode Duivels! Frieten! De kans is vrij groot dat de lokale bevolking op uw vakantiebestemming een van voorgaande kernwoorden zal hanteren om u thuis te brengen. Figuurlijk thuisbrengen, uiteraard. Als u op dit eigenste ogenblik op reis bent, dan is hun interesse in die thema's wel gewettigd. Vandaag is French Fries Day.

Wat een feest moet worden, is de patriottische Belg meteen een doorn in het oog. In het Engels worden frieten, toch een Belgische uitvinding, Franse frietjes genoemd. Nadat Les Bleus de Rode Duivels uit het WK kegelden, komt die onrechtvaardigheid des te harder aan. Maar hoe is die spraakverwarring precies ontstaan?

Daarover bestaan verschillende theorieën. Eentje daarvan baseert zich op een oud Engels werkwoord: to french. Dat zou zoveel betekenen als 'in de lengte gesneden'. Vandaar dus french(ed) fries. Een andere these verwijst naar de Eerste Wereldoorlog. De Angelsaksische soldaten zouden de friet hebben leren kennen door Belgische Franstalige medesoldaten. De tongval van die militairen zou dan de reden zijn voor de Engelse naam voor die lekkernij. 

De Amerikaanse president Thomas Jefferson zou al in 1802 'aardappelen op Franse wijze' hebben gegeten in het Witte Huis

Dat laatste verliest wat geloofwaardigheid, als je verder terugkijkt in de geschiedenis. Volgens de archieven zou de kok van de Amerikaanse president Thomas Jefferson al in 1802 'aardappelen op Franse wijze' op het menu hebben gezet in het Witte Huis. Ook dat verbastert makkelijk naar French fries

Blind geloof

Maar onze zuiderburen moeten vroeger opstaan om die heerlijke uitvinding te kunnen claimen. Volgens een ander historisch archief werden al in de jaren 1680 al frieten bereid in onze contreien. Onder andere in de omgeving van Namen en Dinant wordt dat al vermeld. De kans is groot dat we daarmee de Fransen te snel af zijn. Volgens historici begonnen de Fransen pas na 1795, tijdens een hongersnood, regelmatig aardappelen te eten.

De kans dat dit conundrum ooit helemaal wordt uitgeklaard, is klein. Laat ons dan maar een portie blind geloof hanteren, om de basisbeginselen van onze cultuur niet overboord te zien gaan. Viva la Belgique, vive des frites!