Direct naar artikelinhoud
Vakantie

Zo overleeft u de grote vakantie-uittocht (en ontwijkt u vuile wc's)

Dit weekend vertrekken veel mensen op vakantie.Beeld Simon Mouton

U huivert al bij de gedachte aan ranzige Franse wc's, monsterfiles voor de Gotthardtunnel en jengelende kinderen op de achterbank? De Morgen bundelt enkele tips voor een geslaagde vakantie-uittocht.

Er is geen haast bij

Door de samenloop van het bouwverlof, de schoolvakantie en een heleboel buitenlandse vakantiegangers wordt het dit weekend erg druk. Ook op weg naar het zuiden worden lange files voorspeld. De drukte zwelt aan vanaf vrijdagmiddag en bereikt 'code rood' op zaterdag. Tussen 8 en 16 uur vermijdt u best de baan. Of nog beter: gewoon op zondag vertrekken.

Drinken, drinken, drinken

Keep it simple, weet Lorenzo Stefani van Touring. "Uitdroging is het grootste gevaar voor wie op vakantie vertrekt. Dat geldt voor de bestuurder, wiens alertheid en reflexen tot 30 procent kunnen afnemen. Maar ook voor de kinderen op de achterbank. Als kinderen zeuren of ruziemaken, dan is dat vaak een teken dat ze moeten drinken. In dat geval geef je best gewoon water."

Omarm de plaspauze

Een beetje buitenlucht, een beetje babbelen, een beetje spelen. Zowel voor de bloeddruk als de concentratie is een plaspauze onmisbaar. "Lang in dezelfde positie zitten is niet gezond", weet Touring. "Je moet minstens om de twee uur stoppen. En die regel geldt ook als je al meer dan een uur hebt stilgestaan voor de Gotthardtunnel."

Vermijd vuile wc's

Balanceert u liever niet boven een ranzige Franse wc? Dan kunt u op voorhand een 'aire de repos' opzoeken waar de toiletten wel fris en netjes zijn. Op de website van de Franse Autoroutes kunt u zien welke stopplaatsen op uw route liggen. Sommigen hebben ook een mooie speeltuin.

Splits de tocht op

Dwing jezelf niet om de tocht in één ruk uit te rijden. Wie meer dan 1.200 kilometer aflegt, doet er volgens Touring goed aan om de rit op te splitsen. "Niet ver van de autosnelweg vind je vaak leuke en goedkope hotels. Bovendien kan je er goedkoper de auto voltanken." En vooral: je hebt minder stress.

Genoeg geslapen?

U had het het WK voetbal, u had die dossiers die nog snel moesten worden afgewerkt. En die valiezen pakten zichzelf niet. 's Nachts rijden is geen enkel probleem, maar veel mensen beginnen vermoeid aan de tocht. "Wie de voorbije drie nachten minder dan vijf uur heeft geslapen, is niet goed bezig", zegt Touring. "Reken minstens op 7 à 8 uur."

'Een sinaasappel is bijvoorbeeld een heel slecht idee. Geloof me, ik spreek uit ervaring'
Lorenzo Stefani van Touring

Sinaasappels zijn een 'no-go'

Eten is een must voor elke autoreis. Een stuk fruit zoals een appel of een banaan is ideaal, maar let op dat het niet te veel sap bevat. Stefani: "Een sinaasappel is bijvoorbeeld een heel slecht idee. Geloof me, ik spreek uit ervaring." (lacht) Ook brood en snoepjes zijn handig, al waarschuwt Touring voor overdaad. "Veel mensen pakken picknicks met eieren mee. Dat is veel te zwaar. Ook te veel snoepjes kunnen je in de auto slecht bevallen."

"Ik ga op reis en ik neem mee...."

Wie met kinderen op vakantie gaat, weet het wellicht al: zonder entertainment kunnen we niet garanderen dat u de eindbestemming haalt. De hoorspelen van Het Geluidshuis houden zowel kinderen als volwassenen aan de radio gekluisterd. Anderen houden de kinderen zoet met tekentafeltjes, stickerboeken of een lekker ouderwets geheugenspelletje genre 'Ik ga op reis en ik neem mee…'.

Check de druktekalender

Wie de drukte volgende keer liever vermijdt, kan altijd de druktekalender van mobiliteitsclub VAB raadplegen. Die geeft voor elk Europees vakantieland de zwaarste verkeersweekends aan.